Quantcast
Channel: המסע ליפן והלאה
Viewing all 349 articles
Browse latest View live

מסע בקבוקים

$
0
0

יש קטע קנדי כזה שאני לא מבינה. (קנדי בהכללה. אני רואה את זה מסביבי ומניחה שלא המציאו את זה בקוטניז) – את הפחיות והבקבוקים שצריכים ללכת למיחזור כנגד פיקדון – הם אוגרים בבית.
לי עצמי אין את העניין הזה כי אנחנו לא צורכים בקביעות משקאות בבקבוקים ופחיות אבל קרה והגיעו לכאן כאלה – אני שמה אותם בארגז של המיחזור ונפטרת מהם בביקור הבא במיזבלה, תרומה למימי שמתקיימת על מיכלי פיקדון. את בקבוקי החלב אני אוספת עד שיש לי חמישה ואז לוקחת למכולת. אני יש לי שיטה!
עכשיו, שיהיה ברור – זה לא מסובך להיפטר מהם. אפשר במכולת להחזיר ולקבל 5 סנט לפחית/בקבוק משקה קל, 10 סנט למשקה אלכהולי ואולי 20 סנט על בקבוק גדול. אם יש צריכה קבועה של כאלה – אפשר להחזיר אותם בביקור היומי במכולת.
אבל לא, אנשים שותים את הבירות שלהם, את המשקאות התוססים שלהם, ובכמויות (בכל זאת, אנחנו צפוניים, אלכהול זה אב מזון פה) ואוספים את הפחיות בשקיות ובארגזים בגראז' שלהם.
לגמרי נשגב מבינתי.
ועל הנטייה הזאת נבנים שנורים של bottle drive. מגייסי התרומות עוברים מבית לבית ואוספים את הפחיות, מביאים אותם לbottle depot שבתחנת הדלק המקומית ומשלשלים את דמי הפיקדון לקופתם.

יש חשיבות לתזמון מסעות הבקבוקים הללו כי אנשים נוטים לעשות סדר וניקיון בגראז' שלהם לפני החורף ואחריו. או כמו שצ'יזבט לנו שון באותו מפגש הורים יחיד – בשנה שעברה האביב הקדים ואנשים לקחו את השקים שלהם להחזרה לפני שהספקנו לערוך את המסע שלנו.

השנה גם אני מעורבת בזה כי זה מה שהכיתה של אור עושה לגיוס כסף לתכנית, וההורים מעורבים.
העמק מחולק לאזורים והתלמידים מסתובבים באזור שהוקצה להם, הורה במכונית – תלמיד נוקש על דלתות, ואוספים בקבוקים. מכיוון שיש בתכנית גם תלמידים שגרים מחוץ לעמק (כן, כל כך שווה התכנית שלנו) והם עושים גיוס מקדים באזורים שלהם, הם מגיעים להישגים טובים, יחסית ל5000 האנשים (ברוטו) שגרים ברחבי העמק.

לי עצמי יש תחושות מעורבות בקשר לעניין כי יוצא ש14 תלמידים ומספר דומה של הורים וכלי רכב, עובדים יום שלם באיסוף ומיון. כשאדע בסוף היום את התוצאה אוכל לתת את השכר השעתי לזה אבל איכשהו מראש נראה לי שזה יוצא די עלוב.


חזרתי לדווח.
נטע התנדבה למלא מקום אור ויצאה בעשר בבוקר להתחיל ללקט פחיות מבתים בסלוקן.
אני מצדי, ניתבתי את רגשי האשמה שלי על חוסר ההשתתפות (בשל גסיסת הואן) להכנת נשנושים. הכנתי סנדויצ'ונים וחטיפי שוקולד וצ'אי. באחת לקחתי את כל החבורה שלי (טל, קשת ואורה חברה שלה), נסעתי לתחנת הדלק, פתחתי בגז' ושם פתחתי שולחן (כולל מפה).
אבל אף אחד לא יבוא לאכול ולשתות – כולם ממיינים. וכשאני אומרת כולם – אני מתכוונת עשרים ומשהו אנשים.
לקח לי קצת זמן להבין איך העניינים עובדים ואיפה אני יכולה להשתלב. כך זה נראה:
מכוניות חזקות עם מקום להרבה מטען (pickup trucks) שהן הרכב של רב ההורים בכיתה, לחלקן רתומה עגלה עצומה (שמונה על שש עשרה, להערכתי), והכל מלא בשקיות ענקיות מלאות בפחיות ובקבוקים.
וכל הזמן מגיעים עוד ופורקים.
המיון מתנהל על גבי פלטפורמות בגובה המתאים שעשויות ממסגרת עץ ורשת חזקה – כי זה מטפטף הח@# הזה. משני צידי הפלטפורמות יש כעשרה אנשים שממיינים שם לתוך שקיות לפי נושאים. על פלטפורמה לידם יש מיון של בקבוקי בירה. הרחש הכללי הוא של קרקוש פחיות, שזה רעש חמוד.
בשביל חלק מההורים זאת לא פעם ראשונה ונראה שהם יודעים מה שהם עושים. היו שם קופסאות עם כפפות לטקס בכל המידות בשביל מי שלא הביאו כפפות עבודה. אחרת זה מגעיל. אני השתלטתי בהדרגה על המיון המקדים שנעשה על האדמה. לקח לי קצת זמן להבין מה הקטגוריות אבל אחרי שהבנתי סידרתי את הארגזים קצת אחרת וזה נתפס. כל מה שאינו פחיות או בקבוקי פלסטיק של מיץ – נשר והתמיין אצלנו (הידעת? אם יש חלב בשלושת הרכיבים הראשונים של משקה אז הבקבוק אינו נושא פיקדון. אשכרה קראתי תויות).
טל וקשת ואורה הצטרפו למיון ונהנו לסחוב שקיות, לרוקן ארגזי פחיות אל פלטפורמת המיון המשנית ולהסיר פקקים מכל מה שעבר תחת ידינו.

האוירה היתה נהדרת ובקושי טפטף עלינו (גשם. מיץ היה בכל מקום).
ותיקי תחנת הדלק אמרו שמעולם לא ראו השתתפות פעילה של כל כך הרבה אנשים ושיש לנו סיכוי לשבור שיא עם הכמות.
נחכה למחר לראות כמה כסף יצא מכל העבודה הדביקה הזאת 🙂


עוד אין לי תוצאות אבל יש לי תובנות.
למרות שהייתי בעיקר עם הילדות שלי ופחות תיקשרתי עם הסביבה, כמו ההמונים סביב השולחן הגדול (שאגב, נבנה במיוחד למטרה זו ומשמש רק עבורה), למרות שרק בסוף בסוף, כשניקינו מסביב והכל הצטמצם והצטמצם והתקרבנו והרמנו ראש, רק אז היתה קצת תקשורת לכל הכיוונים,
זה הרגיש ביחד.
ברגיל, הילדים עם עצמם, אנחנו נקראים רק לעשות קניות ולהסיע,
אנחנו ההורים נפגשנו פעם אחת במפגש תחילת שנה עם שון וזאת היתה גם הפעם האחרונה,
והנה כולנו ביחד, ילדים והורים. וזה נחמד.
אני לא רואה איך זה קורה עם כל הלו"ז העמוס שלהם, אבל אני מקווה שיהיה עוד משהו כזה שכולל את כולם.
אולי איזה פוטלק לפני חופשת החורף?


אגב, $2700


שלוש פעמים פיפי

$
0
0

וזה לא בגלל שיש לי שלפוחית רגיזה או בגלל שבראד מילא את כוס הצ'אי שלי בהתמדה.
הו לא.
היתה התמדה, זה כן, ואני לא מבינה איך לא התייבש לו הפה, לבראד, אבל כמה זמן שזה לקח. לא ציפיתי.
חשבתי – קניית אוטו, כמה זמן כבר לוקח? נאמר כבר הכל, סוכמו הפרטים, נשאר רק לתת את הצ'ק ולקחת מפתחות. אני זוכרת, קנינו כבר רכב או שניים. זה הלך בערך כך:
נפגשות בסוכנות הביטוח, מעבירות בינינו את הכסף לפני הכניסה, מתישבות מול הסוכנת, זאת מעבירה בעלות ומשלמת מס עבור הקניה, זאת מסירה ביטוח מהרכב וזאת רוכשת חדש. כל הסיפור – כרבע שעה. עשרים דקות כולל המתנה בתור. (כאן יש לציין שיש חברת ביטוח אחת כך שהמחירים אחידים באשר תלכי, אי אפשר לבטח דרך האינטרנט או הטלפון, בידי הסוכנת יש מדבקות יקרות מפז שמודבקות על לוחית הרישוי לציין מתי פג הביטוח והן ממוספרות. קיצור, אולי נכדינו יוכלו לחדש ביטוח מהבית. אנחנו, בינתיים צריכים לנסוע חצי שעה לפחות כדי לבצע פנים אל פנים. יש לאן להתקדם, קולומביה הבריטית, יש לאן).

פגישותי הקודמות בסוכנות טויוטה (פעם כדי לבחון את האוטו ופעם כדי לומר "רוצה אני" ולמהר ללכת משם, כי יש לי ילד במים) היו עם סוכן המכירות וויליאם. הפעם נפגשתי עם בראד, האיש של הניירת.
שעתיים לפחות ישבנו עם בראד. למה? אני לא יודעת. זה עוד קצת מעורפל לי. הוא רצה למכור לנו איזה ביטוח תיקונים על האוטו ונקט בטריקים האפשריים – מלל בלתי פוסק, הפסקות יזומות כדי לדבר עם מנהל דמיוני כדי להשיג לנו הטבות וכד'. העניין הוא שכשמציגים לנו הצעה מלחיצה (כזאת שטובה רק להיום) אנחנו נוטים להתנגד.

אחרי שעתיים איתו הוא הוביל אותנו לחדר אחר ששמור לסוכנות הביטוח. כי ככה זה עם סוכנויות רכב – הסוכן בא אליך. וזה נחמד. לקח לה קצת זמן להגיע אבל היה שווה כי דווקא למדנו דברים חדשים.
ניסינו להבין בינינו לבין עצמנו, מה העלות האמיתית של תביעת הביטוח כי הרי ידוע שמעבר להשתתפות עצמית גם מאבדים את הנחת היעדר תביעות. אז הנה ההסבר, הוא נכון לBC, אני לא יודעת מה קורה בפרובינציות אחרות או במדינות אחרות, לא בדקתי.

זהירות! חפירה!

זהירות! חפירה!

מדרגות הנחה (או תוספת מחיר. יש גם את זה) הן כמו משחק סולמות וחבלים.
מרגע שמקבלים רישיון נהיגה, גם אם אין בעלות על רכב או ביטוח הנושא את שם הנהג, נצברות שנות וותק. כל עוד לא היתה תביעה של הביטוח (תביעה של אירוע באשמת אותו הצד. היו לנו שני אירועים בהם נכנסו בנו, הופעל ביטוח שלהם כדי לתקן וזה לא פגע בוותק שלנו) בכל שנה נצבר וותק של היעדר תביעות. כל שנה כזאת שווה 5% הנחה ברכישת ביטוח.
כך שאם התחלת בשלב 0 בסולם הדמיוני שלנו, אחרי שנה את בשלב אחד מתחת, זה שכתוב עליו -5%. אחרי שנתיים ירדת עוד שלב ל-10%. כך ממשיכות שנה אחרי שנה. אנחנו פה 6 שנים כך שאנחנו על שלב -30%. אחרי שמונה שנים זה -40% והשנה התשיעית מביאה אותך לשלב -43%. אין הנחה מעבר לזה.

עד כאן, הכרנו. מה שלא ידענו זה מה קורה במקרה של תביעת הביטוח.
מסתבר שאחרי השנה התשיעית ממשיכים לרדת בסולם, עדיין כתוב על השלבים -43% אבל יורדים עוד ועוד שלבים. למה זה טוב? כי במקרה של תביעה, לא חוזרים לשלב 0 ומתחילים לצבור וותק מחדש. במקרה של אירוע יש פשוט "קנס" של עליה בשלבים. כך שאם את עמוק למטה בסולם עשרים שלבים מתחת לאפס, הקנס שלך יהיה טיפוס של שלושה או ארבעה שלבים (תלוי במיקום) ועדיין תישארי בשלב של -43%. עוד תביעה? עוד קפיצה למעלה בשלבים.
אותו הדבר עבור מי שנמצא בשלב גבוה יותר (התחלתי – 0 או אחרי שנתיים שלוש). יש טיפוס של כמה שלבים בסולם, מה שאומר שאפשר למצוא עצמנו בשלב +5% או +10%. עוד תביעה? עוד טיפוס בשלבים.

ה"קנס" הזה של עליה בשלבים הוא לא לנצח, אחרי שלוש שנים של הימצאות על השלבים הגבוהים יותר בסולם, חוזרים למקום המקורי שלנו.
קיצור, זה לא חמור כמו שחשבנו 🙂

כשהגענו לקנדה הם היו מוכנים לקבל את הוותק שלנו של היעדר תביעות מישראל, אלה אנחנו שנכשלנו בהשגת מסמכים שתומכים בזה.
זאת סיבה טובה לעשות מאמצים גדולים ככל שנדרש כדי להשיג מסמך היעדר תביעות מחברת הביטוח בישראל לפני שעוברים (אני מנחשת שזה נכון גם למקומות אחרים. שווה לברר). אני לא יודעת באיזה פורמט צריך אותו, אנחנו לא הצלחנו להשיג מכאן, אולי פנים אל פנים עם לחץ מתון זה יעבוד. שווה לנסות, זה שווה הרבה כסף.

מכיוון שעם מספרים אנחנו מסתדרים די במהירות, ראינו שבמקרה של תביעה אנחנו מאבדים 30% הנחה למשך שלוש שנים, מה שאומר אובדן מצטבר של כמעט עלות שנתית של ביטוח ($1500 במקרה שלנו. זאת שנה ראשונה שיש לנו גם מקיף). ביחד עם ההשתתפות העצמית שבחרנו ($500) זה שם את העלות האמיתית של תביעה על 2000$. מה שאומר שמתחת לזה – עדיף לנו לשלם מהכיס.

השלב של השיעור בביטוח (מפי עלמת חמד בלתי פטפטנית, מה שהיה ההפך הגמור מהחלק הראשון של היום) לקח את הזמן שלו ובסופו של תהליך הוצגו בפנינו שלוש לוחיות רישוי לבחירה. זה היה חידוש כי אף פעם לא נתנו לנו לבחור. יובל ואני הסתכלנו על הלוחיות, ואז אחד על השני, והיה לנו ברור איזו אנחנו לוקחים – זאת עם המספר הראשוני, דאאא. (קיצור, אם יש הרבה סיינה כסופות בסביבה ושלנו עדיין לא צברה מספיק לכלוך כסימן זיהוי, צריך להיות לה 61 בלוחית הרישוי לצרכי זיהוי).

רק שני אנשים ראינו היום, האם זה נגמר?
זה לא נגמר.
עכשיו נפגוש את טיילור שירכיב את הלוחיות ויראה לנו את שלל הכפתורים שיש בדשבורד של הרכב וזה, אני שמחה לציין, שלל ממש קטן. בערך שלושה כפתורים. תענוג.

הגענו בבוקר, עכשיו כבר כמעט לילה (שלוש שעות בדיוק היינו שם. אפשר ללדת שני ילדים בזמן הזה, אם מדובר במישהי שהיא לא אני). הילדות בבית מחכות אבל יש פה איתי בחור חמוד חמוד ואין אף אחד שיפריע לנו לדבר (עכשו שכשיש דלתות בינינו ובין הסוכנים) וכל כך התגעגעתי.
אז משכנו את זה עוד קצת עם ארוחה הודית (יש שני דברים שעושים בלי ילדים בסביבה. זה השני) ואז נסענו לנו הביתה באוטו החדש והנקי שלנו. מדגדג לי בידיים להשקיע באוטו הזה בשני אפיקים:
1. שטיחונים שאינם שעירים.
2. פח זבל אחד בינוני, במקום הפח הענק שקוראים לו אוטו.

וכאן אמורה לבוא תמונה של האוטו שלנו, אבל לא צילמתי וכבר חושך אז הנה תמונה של אוטו כמו שלנו, ולא סתם – כזה שלקחו ועשו לו תמונת סטודיו על רקע נוף מודבק. בקרוב – תמונה של אוטו אמיתי על רקע נוף אמיתי.

sienna

אוקטובר 2016

$
0
0

יש חידוש בבית. טלפון המכונה חכם.
הוא נרכש כבר לפני כמה חדשים למטרה מאוד מסוימת (הפקדת צ'קים) אבל אחרי שגילינו שהוא יכול לשמש גם לקבלת עדכונים שוטפים ותמונות של תינוקות חדשים העברנו אותו מהמגירה של יובל במשרד שלו למטבח. אז כן, יש בו מצלמה שטובה מספיק בשביל הצ'קים אבל לא בשביל לראות תמונות על מסך גדול.
זאת היתה התנצלות ארוכה על איכות התמונות שתיכף יבואו.

יובלי

יובלי קנה לי כובע יפה ואז הלביש לי אזניה משוכללת כדי לדבר בטלפון קוי בלי ידיים. אני מרגישה כמו מישהי אחרת.

זה מה שהצעירים מכנים סלפי

נוף מהבית של חיה אל החווה שלהם, בשקיעה סתוית של מסיבת ראש השנה

בחזית הבית – ברכה לנכנסות

ובתוך הבית פנימה – סוניה! והשופר הכנסייתי.

"אמא, תביאי לי את מה שהדפסתי"
טל לא מגיע למדפסת. היא ממוקמת גבוה. אני מושיטה יד ושולפת צרור דפים, שמונה במספר ועל כל אחד מהם מודפס משפט אחד ויחיד:
Tal is cieoot.
או כמו שאומרים בעברית: טל חמוד.
אני מסכימה.

קשת, טל, אורה ולילי משחקות בבית ספר.

פוזות למצלמה.

מישהי פירסמה למסירה ספה נפתחת וזה בדיוק מה שרציתי במקום הספה הנהדרת שהגיעה עם הבית והיום היא חור על חור (בכל זאת, טל). משהו בלי חורים שמייתר את הצורך לסחוב מזרונים לסלון כשיש אורחות לילדות.
יובל ואביעד הלכו להביא אותה ביחד, כי היא כבדה.
לפני שהם סחבו אותה מהעגלה פנימה הם שאלו אותי חמש פעמים אם אני בטוחה שאני רוצה את הדבר הזה בפנים. בטוחה.
מעבר לזה שאין בה קרעים (לא היו בה עד שהגיעה לכאן. ואז קרה לה טל) היא מעולה למשחקי מחבואים. הנה – בחיים לא הייתי מנחשת שיש שם ילדה ושלוש לאמות על הספה:

זאת תמונה מהטלפון אז צריך להתקרב כדי להתפעל מהדוגמא המרהיבה.

זהו, אפשר לחזור לנשום.

טל וקשת בוחנים את סידורי השינה בסלון:

נוהל פתיחת העונה הקרה הוא לעבור על ההריסות של הארון הנוכחי (למעט זה של אור שתמיד מסודר), להסיר את מה שלא יתאים לאף אחד בשנה הבאה, לשים בארגז המסירה את כל מה שראוי, בפח את כל מה שלא, על הדרך לזרוק בגדים שלא ברור מה הם עושים אצלנו ואת רב מה שנותר (בגדים בין מידות) לשים בארגזים מסומנים ב"קיץ". אחר כך להוציא ארגזים של בגדי חורף ולעשות תהליך דומה.
הצטיידות נדרשת בעיקר במתכלים (גרבי צמר) ופרטי שוליים לאור ונטע. קשת עמוסה בירושות מהאחיות שלה ואור ונטע מקבלות ירושות מכל מיני בנות גדולות. לרב הן מסודרות.
עם טל עד עכשיו זה היה פשוט אבל זה הפסיק. כי הוא פיתח טעם והוא מסרב ללבוש שמלות (למעט שתיים) ומה שהוא מכנה "בגדים של בנות". אני לא יודעת מאיפה הוא למד את השטויות הללו, אני חושדת שהוא נולד עם זה.

אז למרות שעוד לא עברתי על הארון שלו כדי להסיר ממנו את רב הבגדים, שכן הוא לא מוכן ללבוש אותם במילא, ואת מה שהוא כן מוכן – לא יקבלו גם בתור סמרטוטים, יצאתי איתו לשופינג ליד השולחן, מול הלפטופ והאתר של אולד נייבי – ההצלה האולטימטיבית לשונאת קניות שכמוני. כי למרות שאנחנו בקנדה, זאת עם הדואר היקר, באולד נייבי המשלוח חינם לשני הכיוונים ומדיניות ההחזרה נוחה כך שאפילו בשביל עצמי אני יכולה לקנות (יש להם טווח רחב של מידות לנשים) ולחכות לרגע הנדיר הזה שיש לי נכונות למדוד משהו ולראות אם זה מתאים.

אז אני יושבת עם טל ומחפשת דברים שהם מאה אחוז סינטטיים כי כבר למדתי מקייט בחורף הראשון כאן – בחורף לובשים צמר, ואז למדתי שבגדי צמר אלה כמו תינוקות ועברתי לפוליאסטר – השלג נוטה להתיחס אליהם באופן דומה. גם הילדות הגדולות צריכות פוליאסטר וניילון בשביל כל הטיולים שלהן (בכל העונות). פוליאסטר הוא ידיד. ידידות נמדדת בין היתר במכונת הכביסה ובמייבש. ידיד מצטיין אפילו.
אני מוצאת מכנסי פליס והוא בוחר את כל קשת הצבעים שבין שחור לאפור, הוא בחור מגוון. אפילו כחול נראה לו צבעוני מדי כרגע.
החולצות קצת מטרידות אותי כי יש עליהן הדפסים מוזרים. אבל הוא מאשר שם ירוק וסגול בין כל האפורים אז אני שותקת.

כך הוא נראה עם הבגדים החדשים. קשוח כזה. מרוצה כזה.

יצירות בוקר סתויות:

נאום הטל:
"אמא, אני חושב שאני יודע למה יש חריץ מתחת לדלת בשירותים. זה בשביל שאמהות ישמעו את הילדים שלהן כשהם קוראים להן לבוא לנגב להם את הטוסיק. זה גם בשביל הריח, שהן ידעו מה הם עושים"


הגיעה היום הזמנה גדולה מאולד נייבי בשביל זה שלא מוכן ללבוש את הבגדים של אחותו. מכנסיים, חולצות, חולצות עליונות. דברים יפים, אפילו הצלחתי להשחיל כמה חולצות בסיס בצבעים שעברו אישור (!!). כל הבגדים מקובלים עליו, ובשמחה. זרקתי הכל לכביסה וכשהמייבש סיים הזמנתי את מר בחור לבוא ולקחת בגדים למחר (לא, זה לא מנהג, למרות שיכול להיות נחמד. הוא לא מתקשה לבחור בגדים בבוקר, לוקח לו שניות. פשוט לא הייתי בטוחה שהבגדים החדשים יספיקו להגיע לארון עד הבוקר). אני מוציאה חולצת בסיס ירוקה זרחנית ומראה לו פנים שואלות – הילד מאשר. שולפת שתי חולצות עליונות והוא בוחר אחת מהן.
מכנסיים? לא. אלה? לא. עוברת על כל גווני האפור שיש במכנסיים והוא פוסל הכל. מה קורה איתנו? הוא מטפס כדי להגיע למייבש, מעיף מבט ושולף מתוך הבלגן מכנסיים כעורים שהצבע המקורי שלהם הוא חצי כחול כהה חצי אדום (כחול ואדום זה שילוב שאני לא מרשה. עושה לי כואב בעיניים כמו ירוק ואדום. אבל זה כחול מאוד כהה אז איפשרתי). אבל זה הצבע המקורי, מאז זה אסף כתמים כמו מכנסיים שנלבשו מאתיים פעם – כי הם נלבשו מאתיים פעם, חלק מהם כהים כמו טינופת וחלק לבנים כמו צבע – כי זה צבע. באמת, כיעור שאין כדוגמתו עם פצפוצי שוקולד. אבל השיא עוד לפנינו: זה מידה 18-24.
"את זה". אז נתתי לו. ומיהרתי לקפל את כל המייבש כשאני מעיפה לפח (באותו הרגע, לא אחר כך, עכשיו) כמה בגדים שאני לא יכולה לסבול יותר – קטנים ומוכתמים, וכשהמכנסיים שהוא בחר למחר ירדו ממנו בסוף היום, הם לא ילכו לכביסה. אני את הלקח שלי למדתי.


רובי: טל, רוצה לשחק ב"גנון"?
טל: בסדר. בואי נשחק שזה זמן משחק חופשי בגנון. יותר טוב, בואי נשחק שזה זמן משחק חופשי בהומלינקס!


כמה אנשים זוכים שהשם שלהם יהיה רשום על כל קבלה שהם מקבלים במכולת?
טל החזיר פחיות במכולת, קיבל עשרים סנט וקבלה. בגלל שזאת הקבלה הראשונה שלו הוא קרא את כולה ואז בא אלי בהתרגשות:
"תראי אמא! כתוב פה למטה שזה בשבילי! כתוב פה ToTal!"


טל במכולת, מפשפש בחטיפי השוקולד ואז רץ אלי וקורא:
"אנשים קוראים לחטיף הזה אמנם אבל את יודעת מה כתוב עליו? M&M! אם אנד אם!"
(המוכרות החנות – "defenitally a eurica moment!" ).


יהיה חלק ב'.

אוקטובר 2016, חלק ב'–תמונות מטושטשות מוונקובר

$
0
0

brace yourself. תמונות מטלפון מעפן.

תמונות מהנסיעה המשותפת של נטע ושלי לוונקובר.
ראשית, שדה התעופה הענק והמשוכלל:

זה לא שלג סגול, פשוט קשת שיחקה בהגדרות של המצלמה

נכנסות פנימה.

זה המזנון של שדה התעופה

הוא בשירות עצמי ויותר זול מהמכולת

כאן יש ספרי טיסה. גם הם בשירות עצמי

נכון שזה נראה כאילו הם יושבים שבעה בסלון של דודה פרומה? חסר רק המזנון עם הקריסטלים.

אין ויטרינה, יש מטוס תלוי מהתקרה לקישוט.

אם מישהי רוצה קפה היא מוזמנת להכין לעצמה.

דיוקן עצמי משותף לפני העליה למטוס

עולות לרכבת מהשדה לוונקובר. בולטות בהופעתנו הכפרית.

נטע היחידה בכל הרכבת שנועלת נעלי טיולים.

למחרת בבוקר, מתייצבות לסימולטור עם ריינה המצויינת.

castle

push in

סיימה בהצלחה

מאוחר יותר באותו היום, בדרך לדבר האמיתי, לובשות סקראבס ומחייכות חיוכים עייפים.

תודה לריינה שחיכתה איתנו וגם צילמה אותנו

למחרת בבוקר, נטע גררה עצמה אל השולחן ואכלה מול הטלויזיה.

ארוחת בוקר בריאותית

המזע"ט שהחזיר אותנו הביתה

והנה שדה התעופה בצבעים טבעיים:

מדחפים מסתובבים

המריא

עשרים ארנבים (פוסט מדמם)

$
0
0

לא לצמחוניות.
טכני וגרפי כאחד.


כבר כמה שבועות שאני רוצה לטפל בארנבים ולא מגיעה לזה. בעיקר בגלל היעדר יובל.
לפני כמה ימים כריסטינה אמרה – נו, מתי כבר נעשה את הארנבים שלך? גם לי יש כמה. אז קבענו להיום.
הארנבים כבר בני 5 חדשים וכבר אמר מישהו שמגיל 4 חדשים (או שמא 14 שבועות?) הם אוכלים כמו טינאייג'רים וזה לא כלכלי להחזיק אותם. שמתי לב.
כשכריסטינה הגיעה, שולחן הניקוי שלי (זה המתקפל, שיש לו כיור קטן וברז מובנה. קניה מוצלחת בשבילי) כבר היה מחובר בצינור ארוך לברז בחדר הכביסה. בשלב זה של השנה כבר אין לי מים בחוץ כי ניתקנו אותם לכבוד החורף אבל בתוך הבית יש גם יש, ולא סתם מים – מים חמים.
הטמפרטורות בימים אלה הן חד ספרתיות. היום זה היה מתחת לשש.
חשבנו ביחד מה נעשה בעניין הקור. יש לנו כפפות עבודה שהן גם מחממות וגם חוסמות מים ברב הצדדים (לא בגב כף היד) אבל דרושה יותר רגישות בכף היד ממה שהן מאפשרות. מיהרתי למכולת וקניתי לנו כפפות מטבח צהובות שהן גם דקות מספיק וגם עבות מספיק ועמידות במים מכל הכיוונים. הוספתי כמה כפפות לטקס מהמעדניה, שיהיה.
הכפפות הללו החזיקו מעמד כעשר דקות, עד שלקחנו לידינו את הארנב הראשון, הוא בעט ובעזרת הציפורניים שלו קרע לנו אותן. אבל המשכנו איתן עוד שעתיים, כי קר.
עמדת העבודה כללה שתי עמדות תליה (בורג שמוברג לעץ. אחרי שהבורג נשבר מחמת העומס הברגתי שניים במקומו) ומתחת לכל אחת דלי לאיסוף סחלה.
תזכורת לפעם הבאה: שקית אשפה בתוך הדלי תחסוך קרצופים. (דם דביק ממים).
אחרי שניסיתי כך וגם אחרת, מצאתי שהכי נח לקחת חבל (קוראים לזה חבל סנפלינג?), לסדר לו שתי לולאות מתהדקות בשני הצדדים (כך שהלולאה מוזנת ממרכז החבל ולא מהקצה. כך שמשיכה כלפי הקצה גורמת להידוק) ולא לחבר אותו לבורג. כשיש ארנב לתלות – להכניס קצה של כל רגל לאחת הלולאות ולהדק ואז לקחת את מרכז החבל וללפף סביב שני ברגי התליה. זה נח כי את החיבור של הארנב לחבל כמו גם את הניתוק של קצוות הרגליים מאוחר יותר -אפשר לעשות בגובה נח. פחות מאמץ לידיים ולכתפיים.

חוץ משני דליי הג'יפה היה שם דלי גדול לאיסוף התוצר המוגמר ועוד דלי (אותו דווקא זכרתי לרפד בשקית אשפה גדולה) בשביל הפרוות. מצאתי מישהי שתיקח אותן.
קערה גדולה חיכתה לאברי פנים. אני חושבת שכיסינו הכל.
אה, מקל של מטאטא. גם את זה צריך.

עוד כריסטינה ואני מתארגנות וקאי מופיע. הם הגיעו לסלוקן (זה אירוע. כי עכשיו הוא ופרן גרים מחוץ לסלוקן ויש להם תינוק קטן) והנה הם אצלנו. פרן מבלה איתנו קצת בחוץ ואז נכנסת בחזרה להתאחד עם התינוק שלה ועם האטרקציה שיש לנו בבית: ווי-פיי.

קאי לוקח סכין ומצטרף אלינו למשימה.
המעבר מארנב חי ובועט ושורט לארנב שקט ורפוי נעשה באמצעות אותו מקל מטאטא ואין מה לומר – זה יותר נחמד מאשר הפעולה המקבילה על תרנגולת. שם צריך או להוריד לה את הראש או לחתוך עורקים ולדמם אותה אל מותה. למרות שזה יותר נקי ומהיר – אני משאירה את החלק הזה לכריסטינה וקאי שהם יותר קולים ממני.
גם הפירוק של הארנב קל יותר מזה של תרנגולת.
נתחיל בזה שאין לו נוצות.
אני עושה חתך מסביב לכל רגל ואז מפשיטה אותו מהפרווה במשיכה כלפי מטה. הגברת שביקשה את הפרוות תקבל צינור יפה ונקי.
גם ההמשך קל יותר כי הוא מתבצע בתליה (קאי מעדיף ניקוי אופקי. אנחנו מדממות לו את הארנבים בקונוס של התרנגולות). חתך אנכי בבטן (בזהירות. הכי טוב לשים שתי אצבעות ולחתוך ביניהן. לא לחורר מעיים) וכל מערכת העיכול נשפכת לתוך הדלי כמעט מעצמה.
כליות, כבד, ריאות ולב הולכים לקערה. חיתוך של קצוות הגפיים והארנב הערום והנקי מוכן לשטיפה במים חמימים.
זה פשוט.
זה נחמד לעשות את זה עם חברים.

כשאנחנו עוברות לידיים חשופות אנחנו מגלות שלא קר לנו. כנראה בגלל שהארנבים עצמם חמימים.

הילדות של כריסטינה אצלנו בבית כבר מאתמול. גם הן וגם שתי הצעירות שלי לא מתרגשות ולא נגעלות. יש להן שאלות והן באות לראות מקרוב מה קורה או צופות בנו מחלון הסלון.
אור ויובל, לעומת זאת, מכסים עיניים כשעוברים בסביבה. זה עניין של גיל?

כשאנחנו גומרות עם שלי (16 במספר. השארתי שלוש אמהות ועוד שני ארנבים שנראו לי קטנים מדי) כריסטינה קופצת לבית שלה וחוזרת עם רביעייה משלה, אותה אנחנו גומרות צ'יק צ'ק.
מתחיל להחשיך.
בבית אנחנו מארגנות אותם בשקיות מתכווצות, טובלות במים חמים והנה הם כולם מוכנים לפריזר.
עם הפסקות תפעול והסעת ילדות, כל הסיפור לקח חמש שעות מקצה לקצה, רובן ללא קאי, רק שתינו.

עכשיו מה שנשאר זה לאהוב ארנבים מבושלים 🙂

מסדרונות עשנים, בקטע טוב

$
0
0

כשההודים היו בתנורים, שני הודים בשלושה תנורים, המטבח, שכל החלונות הפתיחים שלו היו פתוחים, היה מחניק ואפוף עשן. מדי עשרים דקות (למשך שלוש שעות) נכנסה מישהי, תלמידה, מורה, עוד תלמידה, צרור תלמידות, ושאלה: למה כל בית הספר מלא בעשן?
התשובות התפתחו ככל שעבר הזמן.
"בגלל שהתנור הזה דפוק"
לא, זה לא בגלל שהתנור דפוק. התנור הדפוק הוא פושר ומעשן.
"בגלל שכל הזמן פותחים פה את הדלת"
לא, לא ממש.
"בגלל שיש לי זיכרון דפוק והספקתי לשכוח שאסור להשתמש בתנורים פה. הם כאלה דפוקים"
אבל למה, באמת, התנור הפושר מעשן?
אולי זה בגלל ששם יש שני חזות עצומים, על גבי תבנית דקה והיא מתעוותת תחת הלחץ והחום וחלקים ממנה לא מכוסים מים ומעשנים. אולי.
זה אמור היה להיות פשוט, לפני החשבון שלי – בעשר וחצי הכל היה אמור להיות מבושל וצלוי. ואפילו הקדמתי והגעתי כמעט בחושך (שמונה וחצי. דמדומי בוקר). אבל לא.
השיטה שמורי ורבי קנג'י לופז אלט מצא כטובה ביותר לצליית הודו היא נטול עמוד שדרה, שטוח ומשתזף. לצורך כך הגעתי לבית הספר אתמול, אחרי חמישה ימי הפשרה במקרר (של ההודים), חמושה במזמרה, אחר כך הלכתי לחפש את המפתח של המקרר, ואז ביליתי רבע שעה בחיפושים אחרי המזמרה ותהיות אם השתגעתי או שאני סובלת מאלצהיימר נעורים, מצאתי את אנדרה כדי לשאול אותו (אם השתגעתי) ולגלות שהוא לקח לי את המזמרה. בוגר מאוד, אנדרה.
עם המזמרה הורדתי לשני ההודים את עמוד השדרה, המלחתי מתחת לעור והחזרתי למקרר (עוד למעלה) להתייבש. בלי כיסוי.
מסתבר שהודו משוטח במשקל 11 קילו זה דבר גדול, גדול יותר מכל תבנית שיש בבית הספר. לפיכך שלוש תבניות לשני הודים והחבירה של שני החזות לתבנית אחת, מעשנת.

הודו שלם לוקח הרבה זמן לצלות, אם מתעקשות על הצורה הבלתי יעילה שהוא מגיעה איתה. זה קשור למסורות צפון אמריקאיות וייצוגים שלה בתרבות המודרנית, במיוחד תמונה אחת שלכולם יש בראש.
אבל אני טיפוס קצת נרדי וברור לי ששטוח עדיף.
זה חותך את זמן הצלייה בצורה ניכרת וגם מאפשר צלייה אחידה וחשיפה של כל העור לחום כדי לקבל עור פריך. כן, עור פריך, יש סטיה כזאת. למעשה – מי שלא מתלהב מעור הוא הסוטה. כשהכנו את פס ההגשה שמנו בפינה הפונה לקהל צלחת עם פיסות עור צלויות וכמעט כל מי ששם לב לנוכחות הצלחת פנה אלינו ואמר: יאאאא, אפשר חתיכה עור?
בא-רור.

אבל עוד לא הגיע זמן הגשה. קודם צריך לקלל.
אז אני שם במטבח עם ג'ני שבאה לעבוד איתי. חלונות פתוחים, עשן, עדיין לא עצבים כי יש זמן, הגענו בשמונה וחצי בבוקר והארוחה בחצות היום. ראשית יש לתכנן איך כל האוכל הזה מסתדר עם כל הסירים הללו ועם העובדה שהכיריים דפוקים. הסירים הדקים משולים בעיני לכוסות קלקר ואין לי כוונה לשים בהם שום דבר מעבר למים. ואין מים בתפריט.
אפילו לא מי שתיה.
אגב מי שתיה.
לפני תחילת שנת הלימודים נפגשנו, ועד ההורים, עם המנהל, שדיווח בין היתר, על בדיקת מים שנערכה בבית הספר שהעלתה שהם מלאים בעופרת. כמעט נחנקנו על הסקונז (מאפה ידי המנהל. שהוגשו עם חמאה וריבות תוצרת בית). הוא אמר שתגובת המחוז היתה "תזרים את המים חמש דקות בבוקר, זה יפתור את בעית הזליגה שהצטברה בלילה" והוא ענה להם ב"לא נראה לי".
מה שמחנו על המנהל-בחור-כארז שלנו שמראה למחוז מה זה.
הימים עברו ודבר לא נעשה.
מדי פעם נשאלה השאלה, בנימוס – מה עם המים, ותשובה הגיעה – טוב תודה, מה איתך.
אני הקפדתי לשלוח בקבוקי מים עם הילדות שלי אבל, זה לא לעניין להרעיל ככה ילדות. אפילו בצבא המצרי לא עושים את זה.
הרגשתי שבא לי להפוך איזה שולחן מטאפורי, לתפוס את מנהל המחוז (בעל השם הגנרי ג'ף ג'ונס) ולטלטל עד ששלושת סנטריו יצרו גל עומד. אבל לא עשיתי כלום. רגעי הכעס הללו, הצורך לעשות ותחושת חוסר היכולת, הם הרגעים שמבדילים בין חיי הקודמים לנוכחיים. אני מרגישה שאני לא יודעת מה המבנה של המערכת, מי אחראי על מה ומה הן המילים המתארות את המחדל הזה וחומרתו. אני אילמת קשורת ידיים. לא יהיה פה גל עומד.
אבל הבוקר היה לי רגע נחת, כשעמדתי במזכירות וניסיתי לברר לאן נעלם המפתח של המקרר (החיים שלי היו ממש משעמים אם היה לי עותק ממנו). אמא אחת, חדשה בסביבה, באה ופתחה פה (בקנדית. זה אומר שהטון היה נמוך וזאת היתה שיחה, לא שטיפה. אבל התוכן היה חמור) על שאנון שזה לא לעניין איך שעניין המים מטופל. ואני עמדתי שם וראיתי את מי שהייתי יכולה להיות והרעתי לה בלבי.

בחזרה להנדסת סירים במרחב.
מעבר למגרש החניה יש את הפוד-בנק מהם לקחת בהשאלה, בשבועה, ובהבטחה להחזרה כנגד בני הצעיר, שני סירים טובים. במטבח של בית הספר יש עוד שניים.
עמדתי מול הסירים ומלמלתי שמות מאכלים (פירה תפו"א, מחית גזר ופרסניפ, אפונה, ציר, גרייבי) וכמויות וזמני בישול ואופן החימום. אחרי שכל המטריצות היו מלאות לשביעות רצוני המלאה התחלתי לבשל, בטור. כי לא היו מספיק סירים.

פרט לתלונות על העשן היו רחרוחים אקטיביים ומסעות צייד קצרים במטבח, על ידי ילדים שהריח שיגע אותם. זה תמיד ככה בימים שאני מבשלת (ובטח גם בימי בישול של אמהות אחרות) – מעשר כבר אי אפשר להתרכז.

ההודו צריך להגיע לטמפ' פנימית של 165F לבשר הכהה ו150F לחזה. זה מסתדר כשצולות הכל ביחד, שטוח, כי החזה עבה יותר. זה אמור לקרות בתוך פחות משעה וחצי אם התנור מצליח להחזיק 450F. זה של החזות פיגר באיזה מאה מעלות לפחות אז זה לקח יותר. אבל בסוף כולם הגיעו לקו הגמר, שזופים, מטפטפים ומריחים.

אמהות הן העוזרות הכי טובות כשזה נוגע לבישול (בהנחה שהן לא מעוניינות להוביל בעצמן). הן פשוט יודעות איך להריץ משימות ולזהות מה נדרש ולשאול מה הלאה כשנגמר כל הנדרש הנראה לעין.
באחד ה"מה הלאה" ביקשתי מג'ני שתלך לעשות סדרת חינוך קצרה לשתי הכיתות התחתונות. כי תיכף נצטרך להגיש לילדים שהראש שלהם בקושי מגיע לדלפק ההגשה והם יתלבטו ממושכות אם הבשר שהם רוצים הוא כהה או בהיר, כן או לא גרייבי ומה אמרת הדבר הכתום הזה?
אז ג'ני הלכה לשתי הכיתות הראשונות וסיפרה לילדים מה בתפריט כדי שיחשבו מה הם רוצים לאכול מתוך מה שיש בדרך לארוחה ולא מול המגישות. הילדים נחלקו באופן גס לשתי קבוצות: אלו שבאותו הרגע הכריזו שהם רוצים בשר בהיר ופירה בלבד, ואלו שאמרו שיחשבו על זה לכשיהיו שם, מול המגישות.

ממש כמו במאסטר שף, הגרייבי הואיל לרתוח ולהסמיך רגע לפני שהקטנים הגיעו, עמדו בטור מסודר ושקט מול ג'ני ומולי והכריזו על הבחירות שלהם. את הפירה (העמוס בשמנת וחמאה. בכל זאת, אני הכנתי) סידרתי כמו שמסדרות חומוס – עם באר באמצע, בשביל הגרייבי. יצא אחלה גרייבי. באמת כל הכבוד לי 😉

עם כל הסבל שהיה כרוך בתנורים הבלתי יציבים ובלתי אמינים, והכיריים חסרי העוצמה והסירים המוזיקליים, והשבועה שנשבעתי בנקיטת סכין (שהבאתי מהבית) שאני לא עושה את זה יותר, יצאה ארוחה כזו טעימה והקהל היה כל כך מרוצה, שיש מצב שאעשה את זה שוב מתישהו. אולי בשנה הבאה.

בראשית השבוע תפסתי את המנהל לשיחה. תשמע, אמרתי לו, זאת ארוחה מושקעת, אני לא רוצה שיתקתקו את הקטנים החוצה. אני מבינה את הקטע הזה שרוצים שהם יתרוצצו בחוץ 45 דקות ולכן אחרי רבע שעה מפנים אותם מחדר האוכל, (באמת חבל שאת הגדולים אתם לא מטאטאים החוצה) אבל אני רוצה שאת זה יאכלו בנחת, ביחד. וגם הגדולים, שלא יבואו, יעמיסו צלחת ויאכלו איפושהו בעמידה. שישבו ויעשו מזה משהו חברתי.
הוא הבטיח לי שידאג שתלמידים יסדרו את חדר האומנות כך שיוכל לתפקד כחדר אוכל נוסף בשביל שיהיה מקום לכל בית הספר לאכול בבת אחת ושאף אחד לא ילחץ על התלמידים לצאת.
להפתעתי הרבה זה אפילו קרה.

היה נעים להאכיל את הקטנים המתלבטים, את הבינוניים היותר החלטיים, את הכיתה של נטע שכבר יש לה תיאבון וביקשה "מעט מכל דבר" (מוזיקה לאזני) ואף באה לבקש תוספת (הכי אני אוהבת בנות שבאות לבקש תוספת) והכיתה של אור, לה מילאתי צלחות מתפקעות, או כמו שהם ניסחו את זה: "הרבה מכל דבר" (כן, אני נהנית לראות ילדים אוכלים).

הכיתה של אור ישבה לאכול במטבח, אחרי שהוא התפנה מהקטנים. כל הכיתה, סביב השולחן, וגם המורה שלהם. התישבתי עם הצלחת שלי גם. חמודים, הכיתה של אור.
כשאור הלכה משם, ריכלתי עליה קצת עם המורה. הוא לא מבוגר. הוא מריץ את התכנית כבר 19 שנה כך שהוא חייב להיות בן ארבעים לפחות אבל הוא לא יכול להיות הרבה יותר מזה. למרות הצעירוּת, כשאני מדברת איתו אני מרגישה כאילו אני מדברת עם איש זקן בעל ניסיון. אני לומדת מכל שיחה איתו. ואם אני לומדת על הילדה שלי אז בכלל טוב.
כשגמרנו לאכול נגמרה ההפסקה. זה אומר שהחזקנו אותם 43 דקות ליד השולחן, אוכלים ומפטפטים. אני רואה בזה הישג.
כולם קמו מנומנמים כדי להתמודד עם מה שנשאר מהיום והתלוננו על החומר המרדים שיש בהודו.

את השאריות ארזתי וזרקתי לפריזר. בשבוע הבא הן יכנסו לתוך הציר שאני אכין מכל העצמות שנשארו והתלמידים יקבלו מרק הודו מעולה. כי ככה זה מרק הודו – מעולה. במיוחד עם כמויות החמאה והשמנת ששפכתי לכל מה שהיה בסביבה ולא היה מסננת. את מקלוני הסלרי והגזר ששמנו בהמונים לנשנוש על השולחנות ואף אחד לא אכל (כי פירה) שמנו על השולחן בכניסה לבית הספר ליד המזכירות. זה מקום טוב לשים בו שאריות מזון, הגדולים תמיד מחפשים מה לנשנש וזה מקום מרכזי. זה יעלם בשעה שנשארה עד סוף היום, אני בטוחה.


ואם לא יגמר עד סוף היום, ינושנש במה שיבוא מיד אחריו. יום הורים! המורים נשארים אחרי הלימודים ומקבלים את ההורים לרבע שעה קצובה. עם המורָה של נטע זה לא יעבוד כי החשבון לא עובד. אי אפשר לקבל 23 הורים בשעתיים וחצי (ולכן נשתה לה את הפסקת הצהריים ביום אחר) אבל המורֵה של אור ידבר איתנו מהר מהר (דברים שאני לא יכולה לחלוק כאן מסיבות של פרטיות) ואז יתן לנו את תעודת השליש ואנחנו נמהר הביתה כדי לפענח אותה.
אז ככה זה עובד עם אור: במקצועות ההומניים היא בכיתה ח', כי המורה שלה לא מאמין בהקפצת כיתה. במקצועות הריאליים היא בכיתה ט' (כי, זה יותר ריאלי ככה וזאת מורה אחרת). והיא מצויינת, הילדה הזאת. כן, הפתעה.
גם אני קיבלתי תעודת שליש. רגע לפני הפגישה עם שון הלכתי לראות את דונה שפשפשה בקרביי ומשמשה את אברי ובסוף הודיעה לי שנכשלתי בפריטין.
אני אעבוד על זה, one steak at a time.

דרושה תכנית השרייה ממושכת

$
0
0

הגענו לשלב בו יומיים זה כבר לא מספיק. היתה על זה הסכמה מקיר לקיר, עם נוף לאגם ולהר ממוסכים בדוק ערפילי מבריכת המים החמים.
אולי זה בגלל שהגענו בחושך? החושך יורד מוקדם. יצאנו בכמעט-חושך. ארבע אחה"צ זה רגע לחושך. ועוד יש חודש עד ליום ההוא, הקצר ממש.

לצאת מהבית ליומיים כרוך בהכנת מה ומי שנשאר מאחור וזה גוזל את הזמן והאנרגיות שלו, אפילו שאלו שנשארות מאחור הן קצת יותר גדולות בכל פעם שזה קורה.
בראשית היום היתה נסיעה לאתר הסקי. עוד לא נפתחה העונה אבל זה לא מה שיעצור את הכיתה של אור העשויה ללא חת. חבורה של מנומנמות והקרשים שלהן, המגפיים והקסדות. כל מי שהסעתי היה סנובורדר, אף לא גולש סקי אחד. התחייבתי לסייע בהסעות, זה היה חלק מהעיסקה. לא סתם נדרשתי להשתתף בראיון הקבלה. גם אני הייתי צריכה להתקבל, אני והואן שלי.
המורה שלהם אמר לנו להקשיב למה שקורה באוטו בדרך חזרה כי דברים מתחילים לצאת. אני זכיתי להסיע את הדרך הלוך ומה אומר – עצירוּת. שום דבר לא יצא. שעה וחצי נסיעה ורק בסוף, בעשר הדקות האחרונות, בעודי מקשיבה לגלגלים שלי רב קשב ונשבעת להחליף לצמיגים עם ניטים, הם התחילו לשחרר משפטים מהם אפשר היה להרכיב פרופיל מהיר של מי הוא מי – זה שמהלל את עצמו בכל משפט, זאת שלא, זה ששותק.
הדרך שפנתה מהכביש הראשי אל ההר לא הסבירה פנים. בראשית סלאש (כמו המשקה ברד), אחר כך שלג וקרח. כאן היעדר הAWD בא לידי ביטוי. עצרתי לרגע להתבונן בפליאה במושבי הרכבל שנחו לצד הדרך ולא היו תלויים באויר, כדרכם של מושבי רכבל, וכבר זכיתי בחווית נסיעה אחורה והצידה במקום ישר למעלה, כמו שאני אוהבת. הדרך למטה היתה מפגן מרהיב של הילוך שני ומבט מרוכז. לא היה קל.
לגמרי, אני צריכה להחליף צמיגים.
כל כך מרוכזת הייתי שלא זכיתי ליהנות ממראה העצים הירוקים העמוסים בחומר הלבן הזה שעוד לא הגיע לאזור שלנו. השותקים והשותקות התפעלו בקול.

הייתי מצפה שבשלב זה, חודש לפני פתיחת העונה, האתר יהיה ריק. אבל לא, לפחות עוד קבוצה אחת של תלמידים ראינו במגרש החניה השני ובזה בו הכיתה של אור נפגשה היו שתי שורות של מכוניות. כך נראה רעל אמיתי. כי כשהאתר סגור, בשביל לגלוש יש לטפס ראשית, ברגל.
תנאים לא משהו, היו באותו היום. התנאים הכי גרועים ששון (המורה) זוכר. לא הכי גרועים השנה (הוא כבר הספיק להיות כאן כמה פעמים. כמובן), הכי גרוע בכלל. גשם מעורב בשלג מעורב ברוח, השלג עצמו רך אך מכוסה בשכבה דקה של קרח, ממש – כל מה שאפשר לבקש שלא יקרה.
התלמידים נעלו את נעלי הגלישה, אבל לא הידקו אותן, מי שגולש בסקי הדביק את הסקין על הסקיז (מה שמאפשר טיפוס), מי שגולש עם סנובורד חיבר אותו לתיק הגב ונעל נעלי שלג מעל המגפיים. בלי נעלי שלג תהיה שקיעה. אתים לא היו הפעם בתרמילי הגב כי אין מספיק שלג על ההר בשביל שמישהו יקבר במפולת אבל את המתקן הזה שנושאים על הגוף כדי לאתר את הקבורים בשלג – הם נשאו כולם. כנראה בשביל לרכוש את ההרגל.
הם עלו ברגל וירדו בגלישה קטועה, עם הרבה נפילות ושקיעות.
זה נראה לי כמו יום שאני הייתי מכנה "יום שלג רע" אבל אני חושבת שהמשקפיים שלהם הם בצבע אחר.


כשהחברות שלי באו לאסוף אותי מהבית אני עוד התרוצצתי כתרנגולת ערופת ראש בשביל לעשות את מה שצריך לעשות לפני. הסל ובו מיני מזונות כבר היה מוכן אבל לא היה לי שום תשבץ מודפס ושום מתכון לשאל או צמר או מסרגות. איך אני אלך בלי תשבצים? איזה טעם יהיה לחופשתי בלי סריגה?
הסיבה העיקרית לזה שעוד לא ארזתי היא שכשחזרתי מההר והעיר ופתחתי מחשב בשביל להדפיס, מצאתי שם אימייל שהזכיר לי שקשת צריכה להיות בכלל במקום אחר. אז הלכתי למקום אחר. עניין של סדרי עדיפויות.
אבל הנה, אני מוכנה. תנו לי ללחוץ כאן, להכליב את כל הדפים, להשליך צרור עפרונות ומחק טוב לתוך השקית בה יש תחתונים להחלפה, לקחת את כל הסל עם הצמר מטרי שחיכה ארבע שנים להתממש כשאל, להיכנס לאוטו של הת'ר, לצאת, לחזור הביתה להביא מברשת שיניים ואז באמת ללכת.
(כאן היה מצופה להיכנס פס קול של שיר רוק רועש ומלא עוצמה אבל אי אפשר לשמוע שירים בפול ווליום כשאנחנו עסוקות בלדבר ולדבר ולדבר. על מה יש לדבר כל כך הרבה? אני לא יודעת אבל בגלל כל הדיבורים הללו הלכנו לישון כל יום בשתיים)

אני הייתי היחידה שהביאה סל עמוס בירקות, בשר ושוקולד. היתר הביאו צידניות.
זה לא מנע מהת'ר לעצור להצטייד בנקאספ. בכל זאת, נגמר לה הצ'יפס.
סופרמרקטים שאני לא רגילה אליהם נותנים לי הרגשה של חופשה. טיילתי לי אל מקרר הבשרים, מחפשת איך להשלים את העוף שהת'ר הצהירה שיש לה בצידנית. שלישיית סטייקים משויישים תתן את המענה האדום, חשבתי לי.
עוד עשרים וחמש דקות נסיעה ואנחנו בקוטג' שם כבר מחכה לנו פרן עם התינוק שלה. כן, ניסינו הרכבים שונים בעבר בשביל סופשבוע כזה. היינו חבורה גדולה מדי, אחר כך התפצלנו לשני בתים סמוכים כדי שכל אחת תקבל מיטה משלה אבל נראה לי שהפעם עלינו על ההרכב המנצח: קטן. גם מצומצם וגם עם תינוק. בלי להריץ אימיילים, בלי לגייס משתתפות. הכל נסגר בערב סריגה אחד.
(אחר כך, כשהטלפון בקוטג' יצלצל וסוקר יבקש לדבר עם דייר מהבית שהוא זכר מעל גיל שמונה עשרה, אני אצחק ואומר – זכרים מעל גיל שמונה עשרה? אין פה כאלה. חה חה).

אחרי שש דקות בבית ההוא, המרווח, עם מיטת קומותיים של מיטות קווין, עשויה מבולי עץ (לא ממציאה. ראו תמונות כאן), התחיל לדגדג לי אז עזבתי את האחרות שהמשיכו לפרוק את הצידניות שלהן לתוך המקרר, ממלאות אותו עד אפס מקום באוכל שיכול בכיף להספיק לשבועיים, והלכתי לטבול במרפסת.
בדרך הספקתי לשאול את הת'ר למה היא לא סיפרה לי על שני הקילוגרמים של בשר אדום בצורות שונות שהיא הביאה איתה. "זה אנדרו ארז לי". תני לאבא לחמישה לארוז לך אוכל לסופשבוע ותקבלי כמויות בשר שאפשר לשחות בהן. וזה עוד בלי לכלול את הבשר שהיתר הביאו. כן, היה לנו מקרר מלא אוכל של בנות.

האוכל זרם כל היום כי הבית היה מלא בנשים שמורגלות בהזנה, לרובן ארבעה ילדים או יותר. אוכל טוב. הכל טעים כזה, ונשלף מהשרוול בלי מאמץ ובלי שום אורז או פסטה או אוכל של ילדים. איזה כיף.

את היומיים שלנו שם בילינו כצפוי במיים או על הספה, סורגות. עדי הגיעה לא מאורגנת, ז"א – בלי פרויקט. אז ציידתי אותה בצמר ומסרגות, שלא תרגיש מחוץ למעגל.
כמה שעות לפני העזיבה נזכרנו שכמעט שכחנו. אבל לא, לא שכחנו. ארבעת אלו שנשארו ערות התיישבו על ספה אחת, שוקולד ויין על השולחן, מרפקים צמודים ומסרגות בידיים ועל המסך – יממה שלמה אחרי ששוחרר, היה זה:

(זה היה אמור להיות הסוף, כי מה יותר טוב מלגמור עם בנות גילמור אבל אם מה שנתן סיום מעולה לחופשה הקצרה הזאת היה המצב בבית כשחזרתי. מסודר ומצוחצח, מחדרון הנעליים שבכניסה ועד למקלחת, דרך השיש במטבח. זה מה שהוא עשה בזמן שלא הייתי, תוך כדי שהוא שומר על כל הילדות מוזנות ומרוצות, עם ילדות אורחות ברב שעות הערות, כולל שתיים שנשארו לישון. אני הייתי מסתפקת בהישג שכולן הגיעו לסופו של הסופש בחיים אבל הוא שם את הרף במקום אחר, האלוף שלי)

אוקטובר 2016 חלק ג'–תמונות מיפן

$
0
0

אחרי המקבץ המצומצם שהגיע ופרסמתי, בא שיטפון של מאות תמונות. ומי צריכה למיין ולמחוק, מי?

התמונות האחרונות שפורסמו מראות את אור בדרכה למקדש. במקדש יש דוג'ו.
לפני שמתחיל השיעור יש לפרסום את הטטאמי ואז לנקות.
(אגב, זאת לא חבית בירה שם מאחור, זה תוף ענק).

כשיש הרבה נקיינים זה רץ.

השיעור הוא שיעור ילדים.

גם אור היא ילדה (אם כי ילדים בגילה לא מגיעים לשיעורי אייקידו בד"כ כי הם עסוקים בפרק הקשה של חייהם, בין הפנאן של בית הספר היסודי והפנאן של האוניברסיטה אחרי שהתקבלת).

בסוף השיעור היתה תחרות בין שתי קבוצות. הנה אור מייצגת את הקבוצה שלה בסיבוב ריצה, לקול תרועות יתר הילדים.

בסוף השיעור היא הצטרפה למבוגרים בתפקידה כמגלגלת ילדים.

אחרי שיעור הילדים היה שיעור מבוגרים וגם בו היא השתתפה. ניכר בה שהיא עבדה קשה – כמה שעות של שיעורים ואז עוד כמה שעות של קיפול ההאקאמה שלה.

את סוף השבוע הראשון שלה עשתה המשלחת הקנדית במצויאמה בסמינר לכבוד עשור לדוג'ו המקומי.
כאן נראית אור בדרכה לדוג'ו, כשהיא מאתרת את פול, ג'ון, ג'ורג' ורינגו חוצים את הכביש.

הגיעו לדוג'ו

הייתי אומרת שצפוף.

אור ונערה אחרת שהשתתפה בסמינר. הן עבדו הרבה ביחד.

באחד הימים הוגשה במקום ארוחת צהריים לכל המשתתפים בחסות העירייה. איך מאכילים מאה איש בחדר קטן?

פורשים שולחנות נמוכים, מניחים בנטו ובקבוק תה ירוק קר – שמונה על כל שולחן

ואוכלים

אחרי שיעור, אור בחנות מגבות

יובל

אור ואיוון

אור ויובלי

הסמינר הזה, שנערך במהלך סוף שבוע, כלל עשרות רבות של אנשים מכל רחבי האי (ואולי אף מאיים אחרים). לקראת סוף הסמינר זכה יובל לשמוע מופעים צפופים של הקול שיפנים נוהגים להשמיע כשהם מופתעים ותמהים. זה קרה כשמישהי שישבה קרוב אל יובל בזמן אחת הארוחות אמרה לו:
"אתה יודע, הרבה אנשים פה חושבים שאור היא אחותך"
האיש שישב בסמוך שמע אותה ואמר: "רגע, היא לא אחותו?"
"היא הבת שלו"
"דאיייי!" (או ביפנית: "אֵייייייי!") (הייתי אומרת – רמה 3)
ומשם זה התגלגל ליתר יושבי השולחן.

בסוף הסמינר היו כמה מבחנים, ביניהם מבחן חגורה שחורה של יובל.

דאיוּ הוא הבן של המורה של המורה (של המורה) של אור ויובל. הוא לקח את אור תחת חסותו והיא השתתפה אצלו בשיעורי ילדים גם כתלמידה וגם כמורה.
כאן היא אחת מהילדים.

אלופה. עושה עורב.

הליכת ברכיים

הנה דאיו. חמוד, הא? הוא גם נחמד.

עושה רושם שיהיה לפחות עוד חלק אחד לאוקטובר.


תמונות ישנות

$
0
0

תמונות של יובל (ויעלי וחנוך) שטטהלה שלחה לי לפני כמה חודשים, כנראה בשביל להוכיח לי שטל דומה ליובל באותו הגיל. אני חושבת שעכשיו כשהשיער של טל קצת גדל הם כבר לא כל כך דומים…

בן ארבע

בן רבע לחמש

בן רבע לחמש

בן ארבע

ואם כבר גיל ארבע, הנה אור בגיל הזה.

בת ארבע

ילדת יום הולדת

בונוס – ילדים מעל גיל ארבע.

יובלי ויעלי

נובמבר 2016

$
0
0

ללא תמונות מיפן. מצטערת, יש גבול.

שעת בוקר מוקדמת. אמא בסלון, טל וקשת במיטה.
פתאום, קריאות רמות: "אמא! אמא! אמא!"
טל יורד במדרגות: "אמא, אני לא אוהב להיות לבד מתחת לשמיכה, אני רוצה להתחבק איתך, קר לי ככה"
אז אמא חוזרת למיטה, להתחבק עם טלי.

(כשהוא לא מחזיר אותי למיטה בדברי חלקות, הוא מנשק אותי נשיקות רטובות ואומר לי כמה הוא אוהב אותי. כזה הוא טלי).

כשיובל ואור היו ביפן הימים היו קשים מבחינה תזונתית. מי שנשאר בבית חוץ ממני היה מזן מלחכי החומוס. ביום רגיל הייתי מכינה אוכל, אור ויובל היו אוכלים, היתר היו מעקמות את האף ומוצאות משהו לאכול. עכשיו אין את יובל ואור, אין מי שיאכל איתי, אני לא יודעת לבשל לאדם אחד, אני מבשלת וזורקת או מבשלת ומוסרת או לא מבשלת ומתבאסת. ואי אפשר להתעלם מהמנשנשות כי הן הרב. אז מכינה חומוס או פסטה או כאלה דברים מבאסים.
יומיים לפני החזרה שלהם אני במכולת, חולפת על פני המקום בו נהוג להניח בשר טרי לתצוגה, חוזרת, ממששת, מחזירה, אוספת, מתבוננת, מהרהרת, הולכת, חוזרת, מלטפת. אוספת.
הרבה מחשבות עברו לי בראש.
למשל – אין מי שיאכל את זה חוץ ממני.
למשל – יש לך פריזר מלא בבשר מסוגים שונים ואת צריכה לאכול אותו ולפנות מקום לארנבים.
למשל – הגוש הזה של הshort ribs נראה כל כך טוב. צבע יפה, משויש לעילא, מרופד בשומן. אני צריכה? אני רוצה! ממש כמו עם הלול הקטן שמייגן פרסמה למכירה. עבודה יפהפיה של האיש שאיתה, מלאכת מחשבת, מחיר שבקושי משקף את החומרים, אבל קטן, מה יש לי לעשות עם קטן? לא צריכה, אבל כל כך רוצה.
עם הלול החזקתי את עצמי אבל בשר מתכלה ונתח כזה יפה, רחמנות.
למחרת פתחתי וגיליתי שהצלעות הקצרות דווקא די ארוכות, יש שתיים מהן והן מצליחות להידחק לתוך מחבת הברזל שלי. צרבתי אותן יפה משלושה צדדים, אידיתי קצרות בצל וגזר ושום, שמתי הכל בסיר הלחץ החשמלי, חישבתי לי להלחיץ אבל אז התברר שתחושת הדחיפות מזויפת, עבודה משותפת של עננים ושעון קיץ. יש זמן. בישול איטי של שעתיים יתאים. בקבוק יין אדום בגודל חצי שפכתי פנימה, שלוק אחד לקחתי, מספיק. טעים אבל לא קשור עכשיו.
התבשיל מבעבע והמטבח מתמלא אדי יין אדום.
ככככןןןן. ככה אני אוהבת.
לארוחת הערב, בזמן שהאחרות יושבות על מגד'רה, אני אוכלת אוכל אדום-שחור ורך. כמה שזה טעים, אפלו שזה לבד. מסיימת חצי צלע ואורזת את היתר בקופסא. מניחה במקרר ליד שאריות אחרות. מחר יבואו כוחות ההצלה.

כשיובל היה ביפן, אמרתי לו ללכת לחנות מאה-יין ולהביא לי קצת קופסאות אוכל חמודות. הוא הודיע לי שאין שם שום דבר ברמה של הלוק-נ-לוק שאני משתמשת אבל אני התעקשתי.
אז באמת זה לא ברמה גבוהה ועד סוף השנה בטח לא ישאר כלום מהאוסף, אבל עד אז, יש לנו קופסאות חמודות וכלמיני קישוטי אוכל ולפעמים אני אפילו מוכנה לקשט את האוכל כדי שיהיה קוואיי כזה.
בגלל שהקופסאות הללו מתאימות לילדים יפנים ולא למתבגרת בגודל של אור, יוצא שאני צריכה להכין כמה עותקים של האוכל החמוד הזה.
מזל שהוא הביא הרבה קופסאות.

מה שכן, פאנצ'ים בשביל לחתוך נורי בצורות לצרכי קישוט הוא לא הביא, והוא ידע למה.
כי יש גבול.

"you know mom, I'm starting to become a dad!"
"באמת? ואיך הופכים לאבא?"
"you're starting to get lots of hair on your back"

טל קם מהשולחן, עליו קציצות, ירקות קלויים וסלט ירקות, והולך לכיוון המקרר

"we need some food over there"
"over where?"
"on the table"
"אבל יש פה אוכל"
"but we need yummy food"

והולך להתנדנד על הדלת של הפריזר.


כשקשת ונטע מתחילות באימוני קסמים וכוחות מיוחדים, אני שולחת אותן החוצה. מה אני צריכה ילדות מעופפות בסלון…

זה החתול הג'ינג'י של השכונה. כאן הוא יושב להתחמם על גבי סיינה ולצדו מגש של עשב חיטה בדרך לארנבות, עובד על הפוטו סינטזה שלו.

זאת יצירה שלקח לי די הרבה זמן לסרוג אבל כל עין נסרגה באהבה אז בסך הכל הרווחתי מהתהליך. כאן זה בשלב הבלוקינג. אחרי שזה יתיבש יבואו תמונות על גבי דוגמניות חינניות.

מה קורה בבית הספר? דצמבר 2016

$
0
0

"נטע, את יכולה לעשות קליק באצבעות?"
"כן"
"אז תעשי רגע"

(עושה)
"נכון היה מגניב אם הייתי יכולה לעשות קליק באצבעות ולגרום למנהל שלך להיעלם?"
"אה, כן, אני יודעת שהוא עובר לקהיר"

מסתבר שבמקביל למשלוח אימייל להורים הוא גם סיפר לתלמידים, שאת 2017 הוא יעשה בקהיר, בניהול בית ספר קנדי.

זה פתח תקופה של ניחושים והמתנה לגילוי המנהל המחליף. כמקובל במחוז – לא יכולנו לצפות שההליך יקרה מהר ורק קיווינו שנדע עוד לפני היציאה לחופשת החורף מי המנהל שיקבל את פנינו כשנשוב ממנה.
שבוע לפני סוף השליש קיבלנו אימייל חגיגי ומאוד משמח ועכשיו אנחנו יודעות שהיילי, המורה החייכנית של כיתת היסוד, עומדת להיות המנהלת בשנה הקרובה.
אני לא יודעת מה כישורי הניהול שלה אבל אני כבר יודעת שהיא אחת שעושה. אני תמיד רואה אותה מתרוצצת ועושה (עם חיוך!). היא מלאה ברעיונות ולא מלאה בעצמה.
יש תקווה!

המנהל העוזב זמנית הוא איש שיחה. אינטיליגנט, רחב אופקים ואתאיסט. מאידך, ראיתי איפה יש בעיתיות בהתנהלות שלו מול הילדים וברמת העשייה. אם הייתי צריכה לתת לו ציון הייתי נותנת לו C ומציינת שיש מקום לצמיחה בתחום הזזת העניינים ויחסי אנוש וכבוד לזולת.
כן, ככה זה, אם נותנות ציון שאינו A יש להסביר מה מקור ההפחתה. ואת זה לא ראינו בציונים שהוא נתן לילדות.

לאור זה קצת הציק שהוא נתן לה B בנגרות. ראינו שלהגיד לה לא להתיחס אליו כי הוא פח לא יעבוד אז אמרנו לה שתשאל אותו למה, כי ההערכה המילולית היתה מהללת ולא התישבה עם האות הזאת שהיא לא A.
היא התגברה על הביישנות והעזה לבוא ולשאול אותו מה היא צריכה לעשות שונה כדי לקבל A.
הוא הרהר ומשך זמן תוך שהוא אומר שזאת שאלה ממש טובה.
אחר כך הוא אמר שהיא הפסידה חודש לימודים.
היא הפנתה את תשומת לבו לשדה "חיסורים" בתעודה ואמרה לו שזה המקום הראוי לכך.
הוא הרהר עוד קצת ואמר שזה קשור כנראה לאיכות התוצר המוגמר וגם, הוא נתן המון B הפעם. מין קטע כזה.
התוצר המוגמר הוא שולחן פיקניק מתומן שכל הבנות בכיתה שלה בנו ביחד. (הן החליטו להרים את הרף מסתם שולחן מלבני).
היא לא ציינה ששותפתה לפרויקט קיבלה A על אותו השולחן.
A היא קיבלה, אותה שותפה, לעומת כל ההמונים שהוא העניק להם B כי זה מה שבא לו לתת כמתנת פרידה לכל התלמידים שלו.
היא לא שאלה אותו אם לא היה ראוי שיקדיש לה כמה שניות של מחשבה ויחליט מה הציון שמתאים לה, ולא מה הציון הכללי שהחליט לתת ביד רחבה לכולם.
היא הבינה שהיא לא צריכה להתיחס אליו כי הוא פח.
(גם זה שיעור שלומדות בבית הספר).

נטע הסיקה את אותה המסקנה בלי לטרוח לבוא אליו ולשאול איך הציון הבינוני שנתן לה (בכל מקצוע שמלמד אותה כמעט) מסתדר עם ההערכה המילולית ללא דופי. היא לא אוהבת ליצור איתו שיחה כי דפוסי התקשורת שלו לא תואמים את הבדלי המעמד וזה לא נעים לה. אז היא נמנעה ואנחנו עזרנו לה להסיק את המסקנות ולדפדף.


ארבעה ימים לפני היציאה לחופשת החורף, יום לפני מופע החורף ובית הספר שקט. למרות הכיתה של נטע שמתרוצצת ומתכוננת עם מחזמר (מוכרת הגפרורים הקטנה. הלכו על משהו עליז), בניית הבמה וכל יתר ההכנות לאירוע שגורמות לתנועה מרובה מחוץ לכיתות.
"חמישה ילדים באו היום" תגיד לי טניה בבוקר, בעודה תולה על הקיר קישוטים שהכינו בכיתת היסוד. "חמישה מתוך עשרים ואחד." השאר חולים בבית עם איזה וירוס שעושה oh oh oh.
"יש לי ארבעה בכיתה" תלחש היילי לקראת הצהריים, רגע לפני שתצעד לכיתה שלה.
עוד אחד נפל.
בכיתה של נטע חצי מהכיתה חסרה מאותה הסיבה.


לקשת וטל היה יום פעילות בהומלינקס אליו התבקשנו להביא נשנוש (תיכף) ובו הן הכינו צנצנות מתנה. משהו ממש מגניב. קודם הנשנוש – זוהי הרי עונת הלביבות. הכנתי להן לאטקעס. אבל לא מתפוחי אדמה אלא מדלעת כי ככה זה כשפותחות דלעת – צריך לאכול אותה לפני שהיא נרקבת, והדלעות של עדי וחיה הן גדולות מספיק בשביל לעשות בהן אמבטיה. אז עדי הכינה מרק קוסקוס (הכנתי מפרום! כל הדרך! היה לי בבית ריח כאילו אני מהעדה הנכונה!) ואני לקחתי חלק מאותה הדלעת, בעזרת גברת פומפיה גיררתי עם קצת פרסניפ ובצל וטיגנתי לביבות. הרגשתי שתפסתי את העולם בביצים. דלעת! סופסוף יש מה לעשות עם דלעת!
הקמח בו השתמשתי היה קמח חומוס כי פה אי אפשר לדעת מי תבוא אליך ותגיד לך: אני נ"ג עכשיו. זה יותר מדבק משעלת. (ואכן, בעודי מטגנת באה עדי ובפנים רציניות אמרה לי שיש לה חדשות לא משהו בשבילי ואני מייד ירקתי את הלביבה שהיתה לי בפה כי פחדתי להיחנק מהחדשות אבל זה היה בסך הכל העניין ההוא עם הגלוטן. אז לקחתי את הלביבה בחזרה לפה והצעתי גם לה אחת).

מה שהן הכינו בכיתה עם המורה שלהן ואמהות מתנדבות (לא אני. אני הייתי עסוקה בחדר ליד בהכנת לזניות לארוחת הערב של המופע של מחר) אלו צנצנות עם תערובת לשוקו חם עם תוספות ותערובת להכנת עוגיות מסודרת בשכבות בצנצנת כמו חול מאילת. זאת של העוגיות היתה מקושטת בבד צבעוני, הוראות הכנה וחותכן עוגיות. מתוק מתוק מתוק!
חלק מהילדות הכינו בשולחן נפרד תערובת נטולת גלוטן. כמובן.

בבית התערובות הללו יהפכו בהדרגה לעוגיות (זה אמור להיות למתנה. הוחלט להעניק את המתנה לאמא) ותערובת השוקו חם לא תפגוש חלב – התוספות (פירורי שוקולד ומרשמלו ננסיים) נושנשו כמו שהן והאבקה, שאני מנחשת שהיא תערובת של קקאו וסוכר – נאכלה בכפית תוך פידור השולחן והרצפה. אבל לא ביום אחד, למה לגמור את זה ביום אם אפשר לתת לאמא עבודת קרצוף במשך שבוע שלם.

ולא עם תמונה של כתמי קקאו דביקים על הרצפה אסיים את הדיווח, אלא עם מפרומות.

מיטה וארוחת בוקר (השומרת ברווזי אנוכי?)

$
0
0

שלווה. השלג מביא לי שלווה.
עונת החגים מתרגשת עלי ואני לא מתרגשת בחזרה. אני שלווה.
זה הגיל?

תמיד זה מתחיל עם סנטה לוציה, בחצי הדרך (על האדוונט) אבל השנה זה נדחה בשמונה ימים תמימים בגלל הנסיבות (ענייני קייט). אני אוהבת חגיגות, במיוחד אם מעורב בהן גרבלקס, אבל בשנים הקודמות תמיד היה מעורב באירוע גירוד קל של לחץ וחוסר נוחות. הקדשתי לזה מעט מחשבה והחלטתי שהדרך שלי להימנע מסבל היא לאחר.
לקחתי את טל לחבר החדש שלו, ריבר, שגר ליד הנהר. הוא נראה כמו תאום של טל – שיער כהה חלק ופרוע, אנרגיות גבוהות וחיבה למשאיות. למעשה התקשורת הראשונה שלהם, בשעת סיפור בספריה, היתה כשאחד מהם הבחין בספר משאיות שהשני בדיוק שאל וביחד הם פצחו בשירת משאיות אדירה. כן, יש דבר כזה שירת משאיות. (הנה הסדרה החביבה על טל).
אבא של ריבר, אותו טרם פגשתי, הוא first nation, וזאת כנראה הסיבה שהדבר הראשון שראיתי כשנכנסתי לסלון בבית הלוגים היפה שלהם, זאת פרווה על הרצפה על תקן שטיח.

אני: "זה דב?"
ריבר: "לא, זה דב"

ומצביע על פרווה קטנה יותר, ליד הקמין, עם קצה שנראה בבירור כמו ראש של דב.

המשפחה של ריבר התגוררה במשך כמה שנים בישוב קטן שבשביל להתגורר בו יש צורך להיות מהאנשים שלהם. הבחירה שלהם לגור שם היתה לא מובנת למי שכבר התגורר במקום כי מי שגר שם רוצה לצאת. עכשיו עם התהדקות הקשר בין הבנים יוצא לי לבלות זמן עם קט, אמא של ריבר ולשמוע על השנים שלהם שם. היא שמחה לספר והיא מצפה לשמוע על החיים הקודמים שלי. זאת פעם ראשונה שמישהו מביע התעניינות בעברי.

כשחזרנו מהבית של ריבר התארגנתי ארגון אחרון לפני יציאה באיחור לבית של קייט: אכלתי לביבות.
בבוקר טיגנתי ערימה עצומה של לביבות (סלק, דלעת, בצל, פרסניפ וכוסברה. הדבק היה ביצה וקמח חומוס) בשביל המסיבה ושמתי בצד את כל השרופות. אז אכלתי את השרופות (לא מבינה למה אף אחת לא אכלה אותן בהיעדרי). ידעתי לשים את האצבע על מקור המצוקה שלי באירועי לוציה. זה מאוד דומה לליל סדר – יותר מדי טקס, יותר מדי המתנה לאוכל.
הגענו לבושות לבן (כולן חוץ ממני). נטע וקשת בשמלות לוציה משנים קודמות, טל עם חולצת טריקו של אור מעל הבגדים הרגילים שלו ("אמא, את יודעת שאני כבר לא לובש שמלות") ואור עם השמלה החדשה שלה. אור תכננה, טטהלה ביצעה. ככה זה כשיש טטהלה בסביבה – מה שקשור בבד יקרה בזמן שמצמצת. בבוקר היא הספיקה להחליף ריפוד לכל הכיסאות שיש בבית. זה לא שחשבתי בעצמי שאלו עם הריפוד הישן והמוכתם הם בסדר ולא שחשבתי שלכיסאות שקניתי לא מזמן יש ריפוד יפה (הוא לא יפה, הוא עושה צרבת בעיניים) אבל היו לי דברים קודמים ברשימה.
אז הריפוד הוחלף והשמלה נתפרה ועכשיו אנחנו הולכות לחגוג, בתקווה שלא יהיה גרבלקס פרוס על השולחן כי אני אכרכר סביבו בחוסר נוחות.

אין סלמון על השולחן.
הקהל שם כבר שעה, שותה יין חם ובירה ומנשנש לחמניות זעפרן.
אפשר להתחיל בטקס.
אור, להלן – הקדושה אור, בתפקיד לוציה, הולכת מהבריכה והסאונה, כל הדרך עד הבית, בחושך של הלילה הארוך בשנה, עם נרות דולקים על הראש.
בכל שנה אני אומרת את זה וגם השנה אגיד – זה נס. הנרות על הראש שלה, הנרות בידיים של הילדים שהולכים מאחוריה בשורה צפופה מרגע שהיא מגיעה לתוך הבית, זה נס שזה לא נגמר באסון.

כשהילדים בפנים – שלושה שירים עם שלושה ארבעה בתים כל אחד והיידה – לכוכב של הערב, זה שלא נמצא על השולחן כי עוד לא נפרס. וגם אין רוטב. איך אפשר בלי רוטב?
בזמן שליאון פורס את הדג שחילץ מתחת לאבנים במקרר, קייט ואני מתקתקות את הרוטב מתוך ספר הבישול שלה שכתוב באותיות שאני מכירה אך במילים זרות. זה לא הפריע בעבר ולא יפריע גם הפעם.
יש רוטב. יש לחם. יש חמאה. יש גררררבלקס.
כל השאר לא חשוב. וההר של הבראוניז שהבאתי? שיאכלו אותו אחרים ויתרחקו לי מהסלמון.

שלושה ארבעה שירים, לא יותר

למי שמתקשה לחכות וצריך נשנוש ליד היין – לחמניות זעפרן

הנה אור הקדושה מגיעה מהחושך

כל הילדות הגיעו בשלום, עם כל השערות שלהן, בלי חריכות

אמרת לי חולצה לבנה, אמא, לא אמרת בלי חורים

בוקר חמישי בא. לוח השנה אמר שני דברים: שהבית של כריסטינה מתפנה ושאנחנו מכינות שוקולד עם פרן. לא ידעתי איך שני הנתונים מסתדרים ביחד אז התקשרתי לבדוק עם פרן. פרן היא אשת חיל. יש לה חמש ילדות (הצעיר בן פחות מ4 ח'), מחר היא נוסעת עם כל הכנופיה רחוק רחוק לשבוע ועדיין, היא רוצה לדבוק בתכנית שהגינו לפני שבוע, לאחד כוחות (או לפחות תבניות שוקולד) ולהכין תופינים לחג עם הילדות שלה ושלי.
אמרתי לה את האמת. אמרתי לה – כריסטינה נסעה והשאירה לי בית עם חתול שקוראים לו עכבר ותו לא. אני לא רוצה להכין שוקולדים, אני רוצה ללכת לבית של כריסטינה, לבדי.
"אין בעיה" אמרה פרן. "תעמיסי"
אז העמסתי. ילדות, נשנושים (כי ככה זה ילדים – איך שרואים בית של מישהו אחר – נעשים רעבים), כל מה שנותר לי משני הבלוקים של קליבו שקניתי לכבוד החג (לא הרבה. קילו וקצת) ואת התבניות.
בדרך שמענו רדיו, וברדיו להגת בלתי פוסקת על החג. איך אלכוהוליסטים מתמודדים עם החג ואיך אנשים פיכחים מתמודדים עם הדוד הגזען. שום מתכון להודו?
לי יש שני הודים מפשירים בחדר הקר. לא יכולתי לעמוד בפיתוי. הם היו קטנים כאלה וחמודים וזולים בצורה מחרידה. משהו כמו שני דולר לקילו.

הדרך אל פרן כוללת שביל מפותל במעלה ההר. רבע דרך למעלה יש שני אנשים מבוגרים שמטפסים.
אמנם האוטו שלי מלא כבר בארבע ילדות אבל הוא לא באמת מלא. יש מקום לעוד שניים. גם הצמיגים שלי מאפשרים לי עצירה באמצע העליה, כי הם מסוג מעולה ועם ניטים.
בדקה וחצי המשותפת שלנו, האישה מדברת על החג ועל התקווה שיהיה שמח למרות כל הזוועות שמתרחשות עכשיו בעולם.
"אנחנו מכירים זוועה. אנחנו באים ממזרח אירופה" היא אומרת במבטא מזרח אירופאי.
"אני באה מהמזרח התיכון" אני משווה, במבטא שדבק בי לנצח נצחים.
אחרי דקה קצרה אני מורידה אותה ליד הבית של אלכס.
"חנוכה שמח" היא אומרת לי ביציאה.

אצל פרן הכל מוכן. בצק לעוגיות, שוקולד להמסה, קישוטים, תינוק לנשנוש.
מאיפה יש לה כח לזה?


אצל כריסטינה יש נטפליקס.
יש מסך בינוני שתלוי על הקיר, יש שלט למסך ויש טלפון בשביל לנווט בנטפליקס.
קווין הראה לי איך מתפעלות נטפליקס, כשעשה לי חפיפה.
אני רואה פה פוטנציאל למוות מוחי מאורגן. לא יודעת אם יהיה לי זמן לזה, יש לי סריגה ותשבצים וקריאה וכתיבה. מצד שני, פרקים 2-4 בעונה החדשה של בנות גילמור…
גם את הברווזים הראה לי קווין, שהרי אני פה בתפקיד duck sitter.
החצר של כריסטינה מדוגמת. כשהיא לא מכוסה שלג יש לה גינה למופת ועכשיו כשהיא מכוסה בשלג, יש בה שבילים שקווין מפנה בעזרת צעצוע החורף האולטימטיבי – תותח השלג.
אני מפנה את תשומת לבו להפסד הכרוך בשימוש בצעצוע שכזה (עבודה על שרירים וסיבולת לב ריאה) והוא מצדו מפנה את תשומת לבי להפסד של כאבי הגב.
החצר פזורה במבנים דמויי צימרים מפוארים ובהם דרים ארנבות, ברווזים ותרנגולות.
אני אפילו לא צריכה לסחוב מים טריים מדי יום אלא רק להשלים מה שחסר כי כל מתקני המים מחוממים.
אני לא רגילה לעבוד בסטנדרטים כאלה!


זה לא שאני הולכת מהבית לחמישה ימים. לא. הלוואי… יש להזיז ילדות ממקום למקום, יש לנו יום סידורים וחגיגות בנלסון, יש את כריסמס שלא נצליח לדלג עליו ויש את החיות שלי.
זה לא שאכפת לי מהחיות יותר מהילדות כמו שחשדה טטהלה. פשוט לא נראה לי שזה משהו שאני יכולה להפיל על טטהלה. חוץ מזה שאני ממש נהנית לבקר את החיות שלי. הן גם לא מבקשות הרבה והארנבות לא מתלוננות על הברווזים שהם לא נחמדים.
אני נהנית לבקר אותם בשביל להאכיל ולהשקות (אני סוחבת דליים. כל יום. גם אם רק שתיים מתחת לאפס ולא הכל קפא).
לפני שבוע מצאתי בכלוב הארנבות משהו שנראה כמו גלגל אבק עשוי משערות של ארנבת. זה היה התוצר של הריון לא מתוכנן של אחת הארנבות. הארנבונים הללו כבר בני שבוע אבל עדיין עצומי עיניים. מה שכן – הם גדלים בקצב מרשים. הם כבר בגודל של עכברושים.
הברווזים מתפלשים בשלג, בהיעדר מים נוזליים.
בתוך הבית יש לי יצורים אחרים שהפתיעו לפני כמה ימים ומאז אני נהנית להסתכל עליהם – הזחלים של חיפושיות הקמח. כבר התיאשתי מהן, אחרי חודשים בהן הזחלים שקניתי התגלמו, התחפשו והמשיכו בחייהם עד למותם, בלי סימן לדור המשך, הסקתי שהזחלים שקניתי היו עקרים. עמדתי להשליך את תכולת הקופסא בה הם שהו וכבר הזמנתי ממקור אחר משלוח של זחלים פוריים. בשבוע שעבר הזחלים החדשים הגיעו וכשפתחתי את הקופסא הישנה והסתכלתי מקרוב, גיליתי הרבה מאוד זחלים קטנים מאוד מאוד. הגדולים שבהם היו באורך שני מילימטר.
עכשיו יש לי שתי מושבות ואני בוחשת בהן ומתבוננת בזחלים המשירים את השלד החיצוני שלהם וצומחים (שלושה מילימטר!). תענוג אמיתי.
הרבה נחת יש לי מהיצורים החיים שיש סביבי בבית.


היצורים החיים שכן מדברים לרב לא מדברים איתי כי טטהלה באה והביאה איתה צרור מסכים. מספר המסכים קטן באחד ממספר הנכדות כך שיש על מה לריב אבל בין ריב לריב יש חבורה של זומבים. אני לא מתערבת בעניין, זה עניין זמני. רוצים לצלול לתוך מסכים? לבריאות.
אור הציעה (עוד לפני שהבית הוצף במסכים) שנחליט שכריסמס יהיה חג נטול מסכים. שמחתי לשמוע את זה מילדה בגילה.
הנה עוד דוגמא לחכמה של אור: לפני שבוע היינו שתינו בעיר וכשהיא הביעה סימני רעב הצעתי שנחטוף המבורגר במזללה, כי זאת דרכי בעיר – לתקתק ולהתחפף. אבל היא אמרה לי – אני מרגישה שאני לא מאה אחוז ועם ג'אנק פוד הגוף שלי יכול להתמודד רק כשהוא במיטבו. מה יכולתי להגיד לה על דבר כזה? בלבי מחאתי לה כפיים ונסעתי ישר למסעדה נורמלית.


מתחת לעץ כבר נערמות מתנות לכריסמס.
הילדות קונות ומכינות ועוטפות.
לפני כמה שנים, כשכל המתנות היו ממני, הכנתי מבד חגיגי שקיות מתנה כתחליף לעטיפות. כי זה לא נראה הגיוני לעשות שימוש בזבזני כזה בנייר. מאז עבר זמן, הילדות נכנסו לעניינים ואני גיליתי שכולן נהנות לעטוף ונהנות לקלף והחלטתי לשתף פעולה עם זה.
אני לא מוכנה להיכנס ללחץ מתנות. אני מחפשת דברים שבמילא הילדות רוצות או צריכות, מוסיפה קצת שוקולדים ופיסטוקים, עוטפת ושמה מתחת לעץ. הן מקבלות את מה שבמילא היו מקבלות רק באיחור ועם עטיפה.

הילדות ביקשו מתנות בסטוקינגס.
אמרתי להן – אבל אין לכן סטוקינגז. ואני לא מתכוונת לקנות לכן סטוקינגז.
אז הן תפרו לבד (אלה הגרביים הענקיים הללו בהם אני אמורה לשים עוד מתנות).

נטע ביקשה לוח אדוונט (זה לוח טבלת יאוש מראשית דצמבר ועד כריסמס עם מתנה קטנטנה בכל יום).
אמרתי לה – אני לא קונה לך לוח אדוונט.
אז היא הכינה לוח אדוונט.
(שמתי לה שוקולדים קטנים בצורת צבים).

פתק שצורף לאחת המתנת של טל. היוזמת – אור (סייעת-סנטה).

לא רק סנטה לוציה (כפי שפורט) וכריסמס (עץ, מתנות ושוקולדים) נחגגו פה השנה, גם חנוכה (כמה הדלקות נרות חגיגיות בבית ומחוצה לו וכמה ערבים מטוגנים) וגם חג חדש שעדיין מגשש את דרכו בביתנו: גראב-מאס.
הוא נחגג במועדו – ה25 בדצמבר, שאצל אנשים מסוימים נקרא Xmas-day. אבל לא אצלנו!
חגגנו אותו עם גראבלקס (בגלל הגראב) ועם תפוח בדבש (בגלל התפוח שנפל או לא נפל על הראש של ניוטון). אני צופה לחג הזה גדולות ונצורות, אצלנו.

באחד הערבים הזמנו את קייט ומשפחתה לארוחת מטוגנת – פלאפל. בכל זאת, חנוכה.
כשהם הגיעו התחלתי לטגן סופגניות שהכנתי להן את הבצק לפי המתכון של הנעמית אבל עיצבתי לפי זכרונות הילדות שלי – עם רידוד וקריצה.

כל סיבוב של סופגניות שיצא מהמחבת קיבל הזרקה של ריבה ששלפתי מהמרתף (פטל / אוכמניות) ופידור באבקת סוכר. דחקתי באורחים לאכול כי סופגניות מחוץ לשמן זה כמו דגים מחוץ למים. אחרי שישים סופגניות הם הניפו דגל לבן.

נר ראשון ועוגת שוקולד

עוגיות ג'ינג'רברד – עוגיות חג כלליות.

קשת התעקשה להכין בערב כריסמס. אני חושבת שהיא רצתה להשאיר כמה לסנטה

סופגניות מדממות.

אבקה לבנה

מזרק מטפטף.

תינוק מתוק


החופשה הקטנה שלי בבית של כריסטינה הסתכמה בכמה שעות בכל יום. בהתחלה התעלמתי מהטלויזיה, נהניתי מהשקט וקראתי לי. אפילו יובל לא היה איתי שם והאזניים שלי היו לשימושי הבלעדי.
אחרי יומיים בדקתי מה העניין הזה עם נטפליקס ומכאן זה היה מדרון חלקלק. האזניים שלי עברו לחזקת לורלי ורורי (משלושת הפרקים העכשווים המשכתי ישירות לעונה הראשונה. מעבר חד) עם הפוגות לטובת פודקאסטים, הכל תוך שאני סורגת.
זאת היתה חופשה מעולה שבמעולות ומעכשיו אני מתנדבת לטפל בברווזים של כריסטינה בכל פעם שהיא צריכה לנסוע. יש לי שש ורבע עונות להשלים.


מתכון לרוטב שמיר לגרבלקס פרסמתי כבר בשנה שעברה אז הפעם – בראוניז מצויינים ללא שוקולד (עם אופציה לשוקולד צ'יפס).

בראוניז מקסיקניים

לא זוכרת איפה ברחבי האינטרנט מצאתי את המתכון. עם כותבי המתכון המקורי, שהיה באנגלית, הסליחה

רכיבים (לתבנית ריבועית של 20ס"מ)

170 גר' חמאה
1/2 כוס (50 גר') אבקת קקאו
1/2 כפית מלח
1/2 כפית אבקת אפיה
1 כפית קינמון
3/4 כוס (100 גר') קמח
3/4 כוס (150 גר') סוכר
1 כפית תמצית וניל
2 ביצים
(אופציונלי) 1/2 כוס (80 גר') שוקולד צ'יפס בצבעים הרצויים

הכנה:

  • ‫לשים חמאה‪ ‬להמסה‪ ‬בסיר‪ ‬קטן‪ ‬שיכול‪ ‬להכיל‪ ‬את‪ ‬כל‪ ‬הרטובים‪.‬‬
  • לחמם תנור ל350F / 180C . לשמן או לרפד בנייר אפיה תבנית ריבועית של 20 ס"מ
  • בקערה הגדולה מספיק להכיל את כל התערובת לערבב ‫יבשים‪ ‬ללא‪ ‬סוכר‪) ‬קמח‪ ,‬קקאו‪ ,‬מלח‪ ,‬א‪.‬אפיה‪ ,‬קינמון)
  • להסיר את סיר החמאה מהאש ולהוסיף סוכר ותמצית וניל. אחר כך‫ לטרוף פנימה את הביצים אחת אחת.
  • ‫להוסיף‪ ‬תערובת‪ ‬רטובה‪ ‬לקערת היבשים‪ ‬ולערבב‪ ‬לאיחוד‪ ‬מלא‪ .‬להוסיף‪ ‬שוקולד‪ ‬צ'יפס‬ ‫אם‪ ‬מעוניינות‪
  • לאפות עד ליצוב בלבד, במשך כ20 דק' (או כמה שנדרש).
  • לצנן צינון מלא לפני החיתוך. .‬‬

הקמח במקרה שלי הוא כוסמין מלא. אני מניחה שקמחים מהמשפחה, לבנים או מלאים, יעשו את העבודה.
מצורף מתכון להדפסה במכפלות שימושיות. המידות מופיעות גם בכוסות (C) וכפיות (t) וגם בגרמים:
בראוניז מקסיקניים

דצמבר 2016

$
0
0

אחד הארוכים. שבעה חודשים זה לקח. אבל היה שווה כי יצא יפה וגם כי חשבתי על שושה בכל הזמן שסרגתי אז נהניתי כפליים.
תמונה אחת מטושטשת ועוד כמה עם שאל שמונח על צד שמאל, אבל לא נורא, לקראת סוף הפוסט יהיו תמונות יותר טובות. יש למה לצפות!

החורף סוףסוף הגיע, עם שלג וטמפרטורות נמוכות שהקפיאו את האורחת המיוחדת שלנו ושלחו את נטע לפנות שלג בחצר האחורית.

בתאריך יום ההולדת המשותף של טל ונטע אכלנו עוגת יום הולדת שהיתה עוגת שמרים של טטהלה, לפי בקשת החוגגות. למזלנו היתה לנו טטהלה בבית אז העוגה היתה אותנטית ולא חיקוי.

בצעד תקדימי ערכנו את מסיבת יום ההולדת ה12 של נטע יום אחרי תאריך יום ההולדת שלה. עד עכשיו אני לא מעכלת את זה.
עוגת יום ההולדת השניה (הראשונה היתה עוגת שמרים) היתה עוגת גבינה עם ציפוי שוקולד ופירות יער.

"אמא, אני כלבלב"
"אוקי…..הי! טל! אני לא אוהבת שאתה קופץ עלי ככה!"
"אמא, אני כלבלב לא מאולף"

מהדברים שרואות בחלון כשחורף

כריסטינה העניקה לי מתנה לפני שנסעה: סל סרוג (מעשה ידיה) מלא בביצים (מעשה ישבני תרנגולותיה וברוזיה) ועוד תרנגולת סרוגה (מאותן הידיים ממש).

אני חוזרת הביתה מחופשתי המעולה אצל כריסטינה. עוד לא מורידה את התיק וטטהלה מראה לנו שתי חתיכות של צינור PVC שקניתי מזמן בשביל מתקן האכלה וטרם השתמשתי.

טטהלה: "אני רוצה להשתמש בזה למשהו. מצאתי את זה בסדנא של יובל, אני יכולה להשתמש?"
נעמה: "זה לא של יובל. 'בואי נחפש בברגים של אבא', 'מצאתי את זה בסדנא של יובל' זה לא של יובל. אני קניתי את הברגים, אני קניתי את הצינור הזה. זה שלי"
טטהלה: "אה. אוקי. אז זה הסטודיו של נעמה"
יובל: "ככה? אם זה שלי אז זאת סדנא ואם זה של נעמה אז זה סטודיו?"
(אי אפשר לצאת מאיתנו)

ואם להשלים את זה שאנחנו עוד רגע ב2017, דקה אחרי התקשרתי לדבר עם ליאון על הסאונה שמתוכננת להמשך היום.

"שאחכה שתתקשרו אלי כשאתם חוזרים או שפשוט אגיע?"
"פשוט תגיעי. אם עוד לא הגענו – את יכולה להתחיל את האש"
"אין בעיה, אני אתחיל את האש"
"לא, צחקתי. את לא צריכה להתחיל את האש. אם יובל יבוא איתך הוא יכול להתחיל את האש"
"עכשיו הסתבכת ליאון. אני לא יכולה להתחיל את האש אבל יובל כן? תשובה לא טובה…"
"לא לא! את יכולה להתחיל את האש. אין בעיה. מה, יובל לא בא?"


בשנה שעברה החורף היה בלתי יציב והטמפרטורות זגזגו מעל ומתחת לאפס, מה שהשפיע לרעה על מגרש ההחלקה של סלוקן. השנה המצב יותר טוב והבעיה היחידה היא שלפעמים יורד שלג על המגרש ואז צריך לעזור לו להתגלות. זאת הסיבה שכשלקחתי את טל להחליק, לקחתי איתי גם את-שלג.
כשהגענו מצאנו שכבה של 15 ס"מ שלג על המגרש וטבעת מפונה מסביב למגרש. מישהו התחיל את העבודה.
שחררתי את טל להחליק (לדדות בצעדים מהוססים) והלכתי לפנות עוד קצת, ביחד עם האיש ההוא שכבר היה שם עם את משלו.

כך זה נראה כשנכנסת שיחת טלפון מהעבודה בדיוק כשיובל נמצא בבית לארוחת בוקר. הוא בורח אל מקום שקט (השלג בולע רעשים).

את השאל הזה סיימתי בראשית האביב ואף פרסמתי פה תמונות שלו, באור טבעי. עכשיו הוא יצא בדרכו ליעדו אז עוד כמה תמונות צולמו, באור מלאכותי. זה מה יש. שאל מרובה עיניים בעיצוב מקורי (משולש של נוצות ומניפות).

עלתה תהייה למה כל כך חשוך במקלחת. הנה התשובה.

וזה השאל מתחילת הפוסט, בתמונות מוצלחות, בחוץ.

חופשה עם ילדות. יש דבר כזה.

$
0
0

ימים ספורים בלבד אחרי שקראתי את מעלליה של השניה על ארבעה ילדיה בחופשה מהגיהנום, יצאתי לחופשה משלי עם רון בלב ואת (מתקפל, על כל מקרה) בבגז'.
עד עכשיו זה היה מקום שלי בלבד, הבאתי לשם חברות, פעם אחת הבאתי לשם את יובל ועכשיו אני חושפת אותו בפני הילדות.

לאן יוצאים לחופשה אנשים שגרים באתר חופשה. שאלה טובה.
לפעמים מספיק ללכת שני בלוקים מהבית, אם כל מה שחסר זה שקט.
אם מה שנדרש זה שדרוג, אז כנראה שבמקרה שלי התשובה היא מים חמים. הסביבה עצמה דומה לסביבה הביתית, אגם אחד הצידה, נוף דומה, פחות משעה וחצי נסיעה מהבית בכבישים שוממים.

שלב האריזה הוא זה שהכי מעיק עלי כשזה מגיע לחופשות והשלב הזה עבר חלק. כן כן, הילדות גדלות וזה ניכר. אור הכינה מיוזמתה רשימת אריזה, היתר הלכו בעקבותיה, טל קיבל ממנה עזרה. אחרי שהיו להן רשימות הן ארזו לבד. אני ארזתי תחתונים להחלפה, מברשות שיניים ואוכל (גם סריגה ותשבצים, אבל זה מובן מאליו). מעט אוכל, כי החלק הראשון בחופשה הוא הביקור בסופר של נקאספ.
הילדות ניסו למלא לי את העגלה במיני ג'אנק וכשעברו את הסף הן עברו לעגלה של טטהלה.

הקוטג' עצמו, כמובן, היה חביב על כולן ולמרות החששות שלי – הן הצליחו לשמור על הציוד שלהן פחות או יותר באזור תחום (למעט טל, שהתיק שלו התפוצץ במטבח).

גולת הכותרת של הבית היתה הבריכה החמה במרפסת, אליה הילדות נכנסו ויצאו כשהן מטפטפות מים על הדק, מה שהפך די מהר למשטח החלקה לא רצונית (בכל זאת – עשר מעלות מתחת לאפס).

חששתי. חששתי שיהיה בלגן, שיקח לי שעות לסדר לפני העזיבה, שאמצא עצמי משרתת ילדים ולא נהנית מהשלווה והבריכה. הכל כמעט התבדה. אמנם הטבילות בבריכה כשהיו בה ילדים היו הדבר הכי רחוק משלווה שיש (מטעמי אהבה אקטיבית) אבל מרגע שהבנתי שאפשר לבקש שיצאו והן יצייתו – מצב השלווה השתפר משמעותית.

שורה תחתונה: הן גדלות וזה משתפר וקוטג' עם מעיין חם צמוד זאת החופשה האידיאלית, גם עם ילדות.


בדרך הביתה קרו לנו שני דברים מטרידים.
נתקענו מאחורי משאית עצים שלקחה את הזמן שלה ושלנו, מה שגרם לי להגיע לשיעור סריגת נעלי בית באיחור של שעה. אבל עדיין הספקתי ללמוד משהו.
הדבר היותר מטריד היה שהילדות ביקשו לשמוע את Don't go breaking my heart ואנחנו נעננו ודחפנו לרדיו דיסק של אלטון ג'ון – להיטים גדולים 76-86. זה דיסק עם שני שירים טובים, שני שירים בסדר והרבה בררה מסביב. אחרי שהשיר נגמר והילדות גמרו לריב על זה שמותר או אסור לשיר ביחד איתו ושמענו את השיר שוב, הרדיו נזכר שהיה לו קר ונמחק לו הזיכרון. הוא שכח איך קוראים לו, מה מציגים על מסך התצוגה ומה עושים כל הכפתורים הללו. כן,נתקענו עם דיסק של אלטון ג'ון, בלי יכולת להוציא אותו, להקפיץ שירים, להעביר לרדיו או לכבות את הדבר המקולקל הזה.
מזל, מזל שלפחות הכפתור של הווליום עבד אז יכולנו להשתיק אותו ומדי פעם להגביר בשביל לגלות שהמצב לא השתפר, זה עדיין אלטון מנג'ס. אם לא היתה אפשרות להנמיך, סביר להניח שהייתי יוצאת מהאוטו וממשיכה הביתה ברגל, בהליכה נמרצת מאחורי משאית עצים.

זה השיר הכי טוב בדיסק, שנהנה מהסכמה עליו מקיר לקיר ורק נעדר הסבר פשוט – למה, למה הם מכנים את זה בלוז?

הילדות המצחיקות שלי

$
0
0

היום היה יום סקי לכל הילדות. לשלוש שמשתתפות בתכנית של ההומסקולרים וגם לאור שעושה השבוע קורס "אבי".
התכוננתי כמו שצריך, אספתי את הציוד של השלוש, שמתי בארגז בסלון שיטמפרר שלא יקפאו להן הרגליים והראש, ארזתי להן אוכל ואף הגדלתי לעשות ובישלתי שש ביצים כדי שיחכו להן, קשות, על השולחן, להיאכל בזריזת לפני היציאה.
אור ראתה את הביצים ערב קודם, שאלה בשביל מה, אמרתי בשביל לאכול בבוקר והיא שאלה אם אפשר יותר מאחת. אמרתי – בטח ובישלתי עוד שלוש. תשע ביצים קשות קלופות היו על השולחן.
בוקר בא, אור כבר לא בבית כי אמא של קייל אספה אותה ברבע לשבע לפנות בוקר (למרות שהימים כבר מתארכים, עדיין חושך בשעה הזאת). אנחנו יורדות למטבח ואני שולחת את כולן לאכול משהו. על השולחן קערה ובה ביצה קשה. אחת.
אחר כך אשאל את אור בשביל מה לה שמונה ביצים קשות והיא תענה – בשביל לאכול. אמרת לי שאפשר יותר מאחת. (שיהיה ברור – ארזתי לה אוכל, הרבה אוכל).

על ההר – אור עושה קורס מפולות Avalanch אבל כולם קוראים לו בשם חיבה. זה קורס בן כמה ימים ובו הם לומדים איך לזהות תנאי מפולת מבחינת פני השלג, מבנה ההר, חשיפה לאור ולרוח ועוד. איך לקרוא את שכבות השלג. הם גם לומדים איך להתנהל מול מפולת ואיך לאתר אנשים שנקברו.
הם עולים במעלית הכיסאות עם התיקים שלהם, צועדים בשלג ואז מתאמנים על איתור גופות (שככה יהיה לי טוב. השאיפה היא שהן יהיו גופים ולא גופות). יש להם מכשירי ביקון שהם מכשירים הנישאים בצמוד לגוף ומשדרים מיקום ויכולים להפוך למכשירי קליטה לצרכי איתור.
הם מבלים את כל היום בשמש וחוזרים כמו אלופים כי זה מה שהם. לחייהם צרובות ומוחם מלא. בלודג' יובל שואל את אור אם היא תחזור איתם הביתה, שהרי יש להם מקום בשבילה באוטו.
אור אומרת ליובל שבשביל לחזור מפעילות לא עם מי שהגעת (או מי שיועדת לחזור איתו) צריך פתק מההורים.
יובל מסתכל עליה ומנסה להבין אם היא צוחקת עליו.
היא לא צוחקת. היא רצינית.
איך יצאה לנו כזאת ילדה חננה משני הורים קוליים ופורעי חוק שכמונו?
יובל אומר לה – בסדר, אני אכתוב לך פתק שאומר שאני מרשה לך לחזור איתי הביתה.
אור דוחה את הצעתו, אומרת שאין לנו ניירות ובכלל היא לא יודעת איפה המורה שלה עכשיו, בשביל לתת לו את הפתק.
היא חוזרת הביתה עם אמא של קייל.

הבית, בינתיים, חם! כן כן, אחרי שנים בהן אם לא ליטפנו את התנור והאכלנו אותו כמו תינוק הוא כבה, שנים בהן יציאה מהבית לכמה שעות, בטח שיציאה ליום שלם, הובילה בהכרח לחזרה לבית קר מאוד, החלפנו קמין!
הקמין החדש הוא קמין קטליתי. שמעתי עליו כבר מזמן מקווין אבל הדיבורים לא עשו לי כלום כי חשבון אני יודעת והיה לי ברור שהחיסכון בעץ ישתווה להוצאה על רכישה בתוך עשר שנים לפחות. אבל אחרי שראיתי את הביצועים שלו בימי השמר-ברווז שלי ויובל ראה ביצועים של תנור דומה בחופשה בקוטג' במעיינות החמים זה היה עניין של ימים עד שיהיה לנו תנור כזה בבית (אלה היו שלושת אלפים ושלושת מאות דולר קנדיים שהושקעו באופן בלתי צפוי אך מוזכרים מאז באופן מאוד עקבי. אנחנו פשוט לא מפסיקים להתפעל ממנו).
כי מעבר לתוספת האנרגיה שהוא מוציא מאותה כמות עץ (על ידי תגובה כימית של העשן שיוצרת עוד חום), הבעירה היא ממושכת ואיטית. המשמעות היא שאפשר למלא תנור בערב והוא יבער עד הבוקר (או יותר). אפשר למלא תנור לפני היציאה לסקי ולחזור לבית חם.
זה פלא. אנחנו לא מפסיקים להתרגש מזה.

בבית קשת החליטה להראות לי שלא רק אחותה מוזרה.
קשת נמצאת בעיצומו של פרץ יצירתיות בו היא כותבת שירים מחורזים. הכל התחיל לפני כמה ימים כשהתישבתי איתה לכתוב ביחד והצלחתי למצוא את מילון החרוזים. מאז היא כותבת כל הזמן ומוותרת על פעילויות בשביל לא להפסיק לכתוב.(פלא שהסכימה לעשות ס"ב היום, ועוד בהתמדה יתרה). חזרנו הביתה, הילדה היתה צריכה לשירותים. אחרי זמן מה כשהלכנו לבדוק אם היא טבעה באסלה התברר לנו שהיא תקועה שם בגלל שהיא לקחה איתה מחברת, עט ומילון חרוזים.


סקי למרחקים קצרים

$
0
0

הייתי חייבת לנסות. בזכות נסיונות וטעויות מתגלים טריקים חדשים, אבל כנראה שהפעם זה לא יקרה. הפעם זאת טעות בלבד.
לפני שיצאנו התסכלתי על מד הטמפ' החיצונית וקיבלתי אישור למה שהרגשתי קודם לכן, כשיצאתי להאכיל את החיות – מתחמם. חמים ונעים בחוץ. מינוס חמש. השלג בטח יהיה דביק.
ישנו טריק ידוע של עושי סקי למרחקים – למרוח נר על הסקיז. היתה לי קוביה שמקורה בנר סרחוני שהגיע עם הבית. השעווה שלו די רכה, שלא כמו יתר נרות הפראפין. לקחתי איתי חתיכה.
אור הסכימה לבוא איתי. הופתעתי, כי היא כבר הספיקה להשתתף בשיעור אייקידו של מבוגרים ואז ללמד שיעור ילדים. לא ציפיתי שהיא תסכים להיפרד מהספה.
בזמן שאני הבאתי את הציוד מהמחסן לאוטו וחיברתי אותו למנשא על הגג ומצאתי לה נעליים מתאימות לרגליים שלה ולסקיז, אור לא טרחה ללבוש מכנסי שלג כמו אלה שאני לבשתי מיד כשהורדתי את הפיג'מה, בחצות היום, כמין הצהרת כוונות. היא לובשת שרוואל טריקו דקיק ומבחינתה זה מספיק. היא ניצלה את הזמן בשביל להכין שוקו חם ולמלא תרמוס. זה מן רפלקס כזה שיש לה מאז שהיא בתכנית הווילדרנס – לפני יציאה לשטח ממלאות תרמוס בשוקו חם.

הגענו למקום בו כביש הכניסה המשנית לסלוקן פוגש את הטיילת, חנינו ושחררנו את הציוד מן המנשא שעל הגג. שלפתי את הנר הכחול המסריח שלי ואת המיכל הקטן ובו גיר שעווה יעודי לסקיז. יובל הציע לי להשתמש בו אבל אני חייבת להתחכם. כי מוצא חן בעיני הרעיון של שימוש במשהו פשוט וזול על פני מוצר מקצועי שבטח עלה לפחות עשרה דולר.
העמדנו את הסקיז שעונים על האוטו והחלקנו עליהם את הנרות השונים. אחר כך הלכנו כמה צעדים לתחילת המסלול והתחלנו לגלוש. אחרי שני צעדים היה ברור – אחד הסקיז מחליק יופי, השני נדבק לשלג. כלכך נדבק שאפשר ליסד בעזרתו ספורט חדש – אולי טיפוס על קירות קרח חלקים.
הפכתי את הסקיז וגיליתי שלזה הדביק יש צבע כחול. זה הנר המסריח שלי.
חזרנו הביתה, עשינו להם טיפול הסרת שעווה (קלף פלסטיק, מים חמים וסמרטוט) וחזרנו למסלול.

זה המקום להסביר קצת על סקי-למרחקים cross country ski והציוד שלו.
להבדיל מסקי במורד downhill ski, בו הסקיז רחבים והרגל מחוברת לסקי באופן מלא, לאורך כל כף הרגל, והפעילות מתבצעת בעיקר במורד כשגברת גרביטציה עוזרת להגיע מנקודה לנקודה, סקי למרחקים מתבצע במישור, הסקיז צרים יותר וכף הרגל מתחברת לסקי בנקודה אחת באזור הבהונות בחיבור ציר שמאפשר תנועה של העקב מעלה מטה. התנועה היא מישורית וגברת גרביטציה לא עוזרת – את צריכה לדחוף את עצמך. התנועה קדימה היא תנועת החלקה וכשהרגל דוחפת אחורה, יש קשקשים במרכז הסקי שדואגים שהסקי ישאר במקום ואת תתקדמי.
שני סגנונות עיקריים בסקי למרחקים הם סקי במסלול כבוש (שני חריצים מקבילים בתוכם זזים הסקיז) לעומת סקייטינג – תנועה על גבי שטח פתוח בתנועה של הרגליים באלכסון לצדדים. זה אמור להיות יותר מהיר.
הטיילת של סלוקן, שמתחילה באגם ונגמרת לקראת הצומת (חמישים קילומטר?) ממוקמת איפה שעברה פעם הרכבת. יש אגודה שמתחזקת את הטיילת בכל עונות השנה, בחורף זה אומר לבוא אחרי שירד שלג, להדק את השלג ולחרוץ בו חריצים.

למרות שכבר שתיים וחצי עדיין יש שמש מעל ההר והמקטע הראשון חשוף ברובו לשמש. אנחנו יוצאות לדרך כשאני בטוחה שאור תשאיר אותי באבק ומופתעת לגלות שהיא בעניין של להתבטט איתי. כיף לי.
אחרי כמה מאות מטרים – הפתעה. ספסל.
הספסל הראשון במסלול, זה המכונה "the first bench" (מסיבות ברורות) אמור להיות בסופו של המקטע הזה אבל, הנה ספסל מול שדה השלג והנהר. אנחנו עוצרות בשביל לבדוק אותו. אחר כך אנחנו ממשיכות עוד כמה מאות מטרים עד לספסל הותיק שקיבל עכשיו שם חדש ויושבת בגבנו לנהר, עם פנינו לשדה בו היה מחנה ריכוז לקנדים ממוצא יפנים בזמן מלחמת העולם השנייה.

אור מראה לי את הקריסטלים של השכבה העליונה של השלג הלא מטופל ומסבירה לי על סוגים שונים של קריסטלים ומה יוצר אותם (תנאי מזג אויר של לחות וטמפ'). היא בדיוק גמרה קורס מפולות. עכשיו כל ערימת שלג נראית לה כמו מקרה מבחן. הבוקר היא יצרה מיני מפולת ליד הדוג'ו וזיהתה את הטמפ' לפי ההתנהגות של כדור השלג המתגלגל.

קצת אחרי שלוש, השמש כבר נעלמה מאחורי ההר. אנחנו חוזרות הביתה לרבוץ על הספה עם הרגשה של הישג.

כביש הקרח

$
0
0

לפני שבע ירדה עלטה על כל העמק בבת אחת.
הילדות הדביקו צרור נרות חנוכה על גבי צלחת הפוכה והעבירו את זירת המשחק לשולחן המטבח, סביבם. אני התקשרתי לחברת החשמל והוספתי לה נקודת מידע. לא ציפיתי שהיא תיתן לי הערכה בשלב כל כך מוקדם. לא ציפיתי לתיקון מהיר. אחרי שבועות רבים עם טמפרטורות בטווח הבטוח מתחת לאפס, הן עלו אל מעליו ועכשיו הכל רטוב וכבד ודברים מתחילים ליפול מעומס השלג.
לא ציפיתי שיהיה תיקון עוד הלילה. קר ורטוב ומאוד חשוך.
אכלנו לאור נרות, לא ארזנו כלום למחר והלכנו לישון.
באחת וחצי בלילה שחררתי קריאת פליאה כשאורות רחוקים הסתננו מבעד לדלת חדר השינה וכל המכשירים עם החלקים המסתובבים התחילו לזמזם.

בוקר לח.
תועפות שלג דחוס ועסיסי החליקו מהגג האחורי וחסמו כליל את השביל. על כל זה אני צריכה לטפס בשביל להאכיל את החיות, אבל בצד החיובי – אני לא צריכה לסחוב מים נוזליים וגם יכולה לתת לארנבות את כל שטיח החיטה שלהן בבת אחת. זה לא יקפא להן בחצי היום.
בזמן שאני מכינה ראפס וחותכת פירות ואורזת נשנושים ושתיה, יובל מעמיס את כל ציוד הגלישה על הגג ואת ארגז המגפיים/קסדות הוא שם בבגז'. גם עבורי יש שם ציוד, למקרה שטל ירצה לגלוש בגבעת הארנבים. בפעם הראשונה שלנו שם הוא ניסה ולא הצליח לטפס עם מעלית הידיות ואני רצתי מעלה מטה איתו כדי לסייע לו. אני חושבת שעדיף לעשות את זה עם משהו חלק מחובר לרגליים.
אבל רב הסיכויים שהוא לא ירצה. למעשה הוא לא רוצה ללכת בטיעון שהמקום הומה מדי בשבילו.
אנחנו מספרים לו על המשחקיה שיש שם ומבטיחים לו שחוץ מזמן השיעור – כל הזמן נהיה במשחקיה.
בדרך אל האוטו אנחנו כמעט שוברות איברים כי ככה זה כשהטמפ' הן סביב אפס – המים הם סביב הקרח.

יוצאות לדרך בזהירות. הכביש מרגיש כמו משטח החלקה דפוק – חלק אך גבשושי.
אני מחכה שהמצב ישתפר, שהקרח יעלם, שהכביש יתגלה, שיהיה חול על הכביש, שיפסיק להיות מפחיד.
אני נוסעת שישים ומחשבת כמה זמן יקח לי להגיע להר ואיך אטפס אותו אם גם שם ככה חלק ומחוספס לא במידה הנכונה.
עשר דקות אני נוסעת ולא רואה שום שיפור.
זה נראה לי כמו אסון שמחכה להתרחש, השאלה אם אני אהיה חלק ממנו.
אני צריכה לראות מכונית הפוכה בתעלה בשביל להסיק מסקנה או שעדיף להשתמש בכושר החיזוי והסקת המסקנות שניתן לנו, המין האנושי?
אני מסתובבת ונוסעת הביתה. אני לא מרגישה טוב. צריכה להיות במיטה, לא על כביש. אני צריכה לאכול, אני צריכה שיאכילו אותי.

נטע מבקשת ללכת לבית הספר. כן, ממש כך. לא מבקשת ללכת הביתה ולבלות יום בפיג'מה.
המורה שבאה למלא את מקומו של זה שאוכל עכשיו פלאפל פול מאוד אהובה עליה והיא לא רוצה להפסיד זמן איתה.
גם כשאני אומרת לה שאני הולכת לפלאקה (זה בית הקפה המקומי) היא מעדיפה ללכת לבית הספר.
תודה רוקסאן שאת המורה החדשה שלה. לא יודעת מה את עושה אבל את עושה את זה טוב.

פלאקה סגור. אני לא מתקרבת כדי לקרוא את ההסבר, רק רואה את השלט.
כשאני מורידה את נטע בבית הספר אני יודעת מי יאכיל אותי.
אני ממהרת לתוך מרכז השירותים הקהילתיים שם נערכות המתנדבות לקראת יום בו הפודבנק פועל. עוד לא התחילו להכניס אנשים, יש עוד שעה.
על הכיריים יש סיר מרק שכבר חומם. אני יודעת איזה מרק זה עוד לפני שאני מרימה את המכסה ואני יודעת כמה הוא טעים. אני הכנתי אותו אתמול. לוקחת צנצנת מהארון וממלאת לי מרק to-go.
בדיוק מה שאני צריכה עכשיו.
זה ומיטה.

אוהל בשלג

$
0
0

לילה ללא אור עבר עלינו. היא היתה במרחק נגיעה אבל לא התקרבנו, נתנו לה את המרחב שלה. לא עשינו פאדיחות.
בפברואר יש להם טיול של כמה ימים בהרים. הם יצעדו בשלג עם כל הציוד על הגב (אור עדכנה אותנו שסנואומובילז יגררו אותם לנקודת ההתחלה כשהם על הסקיז שלהם, אוחזים בחבל הקשור לכלי הרכב), יקימו מחנה ובטח יעשו סקי back country (ז"א – באזורים מרוחקים, איפה שאין מעליות שלוקחות אותך למעלה, או אפילו סתם נפש חיה) במהלך ימי השהות שלהם בTiz-El-Nabi.
אבל! אתה לא לוקח 14 נערים ונערות לכמה ימים בהרים בלי להתאמן על הדברים החשובים, כמו איך להקים מחנה בשלג, איך להקים מטבח בשלג ועוד.
אז ביום חמישי אחרי הלימודים הילדים לא הלכו הביתה אלא נשארו בבית הספר והקימו מחנה במגרש הכדורגל. היתרון במגרש הכדורגל זה שהוא שטוח. החיסרון בתנאים של יום חמישי היו שהטמפרטורות היו סביב האפס, מה שיש להניח שלא יהיה להם שם בהרים. אבל יש גבול למה שאפשר לצפות ממגרש כדורגל באמצע ישוב.
הם הידקו את השלג והקימו אוהלים ותקעו יתדות, הם חצבו שולחן מטבח וכסאות. הם ישנו באוהלים שלהם והכינו את כל ארוחותיהם במגרש. בהיעדר יער קרוב שאינו חצר של מישהו, את השירותים שלהם הם קבעו בבית השימוש של בית הספר.

כשהגעתי לקחת את אור מבית הספר ביום שישי, פגשתי שם עוד הרבה הורים מהכיתה. בד"כ הילדים הללו מגיעים בכוחות עצמם ובעזרת האוטובוס הצהוב הביתה, אבל עם כל הציוד הנוסף, לא רק אני הרגשתי שנדרשת כאן עזרה.
אחר כך שאלתי את אור לגבי השקית הגדולה והכבדה שהיתה מלאה בהרבה מצרכי מזון. מסתבר שאלו השאריות של קבוצת המזון שלה, אפילו לא של כל הכיתה. ארבעה תלמידים. ניסיתי לברר איך גומרים עם עשרה קילו של מזון עודף והאם יהיה אחר כך ניתוח אירוע כדי להסיק מסקנות לגבי כמויות (כי לסחוב ממגרש הכדורגל לאוטו זה לא נורא אבל על הגב בהרים – חבל).
לא, הם לא עושים ניתוח אירוע כזה. הם כן דיברו בסוף המסע הקצר (אחרי שתלו את הציוד ליבוש) על מה שהיה אבל לא על כמויות אוכל. ולא על ההתנהגות של אנשים בתוך הצוות.
יש צוותי שינה ויש צוותי אוכל. הצוותים הם שונים כי מספר האנשים בצוותי אוכל שונה מזה שבצוותי השינה (לפעמים) ובגלל שמפזרים את הבנות בין צוותי האוכל השונים והן תמיד ישנות ביחד.

אור שלפה מהשקית את הלחם הפרוס המהודר שקנינו (היה ברשימה שלה). "את יודעת למה החזרתי את הלחם? כי מהשמו היה אמור להביא חמאת בוטנים אבל הוא הביא בייגלז…" (זה מעולה. זה מאפשר כריכים משני סוגים שונים! כריך בייגל עם לחם או כריך לחם עם בייגל!) "חוץ מזה התכנון לארוחת הבוקר היה טאקוס עם ביצים והבנים החליטו שבעצם כריכי ריבה זה מה שבא להם! ובערב, לא היה מי שיעשה את הנקניקיות אז יצא שאכלתי רק פחמימות וזה לא היה לי מספיק, הייתי רעבה. וגם את הבייקון אף אחת לא הכין. ט' שהיתה איתנו בצוות לקחה חלק שווה כשהיתה נוכחת אבל היא היתה צריכה לחתוך משם מוקדם בבוקר ונשארתי עם ק' שיש לו כוונה לפעול אבל הוא לא באמת עושה ועם י' שרק מחכה שיאכילו אותו!"
ולא, היא לא מתכוונת לפתוח את זה בכיתה. "האשמות לא בונות צוות." (ומה עם למידה? איך תהיה למידה?) אבל היא כן מתכוונת לכתוב את כל מה שהיא חושבת על מה שהיה בjournal שלה ושון קורא את מה שהם כותבים (איזו דרך מבריקה לדעת על כל מה שמציק להם בלי לאלץ אותם להגיד את זה במפורש בציבור!).

הוא אמר לנו מראש שזה ככה, שון. הוא אמר – הבנות אחראיות, הבנים מנצנצים, הבנות לוקחות תפקיד אימהות ועושות הכל בעצמן או נשארות רעבות. חלק מהתהליך שהוא עובר עם הנוער שתחת ידיו (למשך שנה או שנתיים) זה לשנות את הדפוס הזה. זאת עבודה. אני מחכה לראות איך דברים יראו בסוף השנה הזאת ובסוף השנה הבאה.
בתור התחלה אני רוצה לראות את הילדה שלי מעמידה במקום את ההוא שלא עושה כלום. אני רוצה לשמוע ממנה שהיא אמרה לו: "ירחמיאל, קח אחריות על הנקניקיות, גם אם לא בא לך לאכול מהן, זה התפריט שקבענו ואי אפשר שהכל יפול על הכתפיים שלי." זה דבר גדול להיות מסוגלת להגיד כזה דבר בגיל 14, במיוחד אם את ביישנית. שלא לדבר על גלגולים אחרים של הגישה הזאת בגיל 18 ו30. יש לי ילדה עם עמוד שדרה, נשאר רק להחצין אותו. אני סומכת על שון שהוא יעזור לזה לקרות.
ובשביל ירחמיאל אני מקווה שהוא ילמד להיות פחות עצלן ונצלן, לטובת כל מי שיהיו איתו במערכת יחסים בעתיד.

ואיך היה לה לישון בשלג?
קודם כל, היא ישנה באוהל, לא בsnow cave. בגלל שמאורות שלג נוטות להיות מאוד לחות בפנים, שון מעדיף שהתלמידים שלו לא ישנו בכאלה אם הטמפ' הן מעל מינוס עשרים (אני חושדת שאם הטמפ' הן למטה מזה אז הם לא יוצאים לטיול).
מתחת לאוהל יש מצע חוצץ שלא מעביר לחות, מתחת לשק"ש יש therma-rest (מזרון מתנפח דקיק) וכל העסק הזה שמר אותה חמימה ונעימה.

בטיול המתוכנן לחצי השני של פברואר הבנות אמורות להיות ביחד בקבוצת מזון אחת. יהיה מעניין לראות את הדינמיקה בתוך קבוצת הבנות כשזה מגיע לאוכל, ואיך הבנים יסתדרו בלעדיהן. האם הם יחיו על כריכי לחם ובייגל? נחכה ונראה.

פאד תאי בר ביצוע

$
0
0

מצאתי מתכון נהדר. הוא מגיע מספר הבישול הראשון של WhiteWater שלאחרונה נזכרתי (מפֵה ראשון) כמה טעים האוכל שלהם (וזה אתר סקי. לא מקום שהיית מצפה למצוא בו אוכל טוב).

הנה קישור למתכון המקורי אבל אני לקחתי לי חירות להחליף שרימפס וטופו בחזה עוף (כדי לקרב את המנה אל העם. זאת אומרת – אל אור ונטע), אטריות אורז באטריות שעועית (ניסיתי את שתי האפשרויות), להגדיל בשום, בבצל, בנבטים ובבוטנים ולהפחית באטריות. אני בעד להעמיס כדי שהאטריות יהיו רק המנשא לכל הטוב הזה. בכל היתר לא נגעתי.

שני רכיבים יש להכין מבעוד מועד – נבטי שעועית וצנונית מוחמצת. את הראשון אפשר פשוט לקנות (אצלנו ביער יש לה מופעים פזורים להחריד). עם הנבטים יש להתחיל שבוע מראש, עם הצנונית אפשר שעתיים שלוש וזה יספיק. זאת צנונית מוחמצת טעימה מאוד, היא מומלצת בלי קשר.

צנוניות מוחמצות בג'ינג'ר וצ'ילי

לפי מתכון של חני הראל מxnet
אני מביאה אותו לכאן בקירוב ניכר למקור (כשאני מערבת את דעותי בתוך המקור עד דלא ידע) ולא מסתפקת בקישור מהחשש שהוא יעלם יום אחד ממיקומו המקורי. זה מתכון ממש מעולה.
אני משערת ששרשים אחרים יתנו תוצאה טובה (צנון, דייקון. שווה לבדוק לפת. אולי קולורבי). טרם ניסיתי.
זה מעלה לי זכרונות צקמונו מיפן

רכיבים לצנצנת של כחצי ליטר

חופן צנוניות נקיות פרוסות דקיקות
פיסת גי'נג'ר (חצי אצבע) פרוס דק דק או קצוץ
כוכב אניס אחד או כפית של זרעי אניס
1/2 כפית זרעי כוסברה (מוסיף המון!)
כפית קטנה של שבבי צ'ילי יבשים
2 כפיות סוכר
4 כפות חומץ לבן (תפוחים/אורז)
1/2 כפית מלח גס

הכנה:

  • שמות את הצנוניות הפרוסות והג'ינג'ר הפרוס/קצוץ בצנצנת חסינת חום (צנצנת מייסון למשל). אם הצנצנת אינה חסינת חום – לא שמות בה את הנ"ל.
  • במחבת או סיר קטן יבש (ללא שמן) קולות את האניס והכוסברה, אבל לא שורפות אותם.
  • מוסיפות את הצ'ילי, הסוכר, החומץ והמלח. מביאות לרתיחה ומבשלות עוד דקותיים על אש קטנה, עם מכסה (אדי החומץ הם לא נעימים לפעמים). מכבות את האש.
  • יוצקות על הצנוניות ומערבבות. אם הצנוניות אינן בצנצנת -שמות את הצנוניות בסיר, מערבבות עם תכולתו ואז מעבירות לצנצנת.
  • משאירות את הצנצנת בסביבה לשעות הקרובות ומדי פעם הופכות אותה כדי שהתחמיץ יגיע לכל הצנוניות הנוגעות בדבר (אם צריכות ללכת – אפשר לדחוס את הצנוניות הפרוסות לתוך התחמיץ).
  • אחרי כמה שעות הצנוניות טעימות ומוכנות לאכילה. אם הן לא נאכלות מיד – יש לדחוס אותן לתוך התחמיץ ולהעביר למקרר.

(עכשיו בא לי רעיון לנסות לעשות canning לדבר הזה!)

הצנוניות הנהדרות הללו הוכנו לכבוד הפאד-תאי. יש במתכון איזשהן צנוניות מוחמצות. לא יודעת אם הן כמו אלה שהכנתי אבל פייר? לא נראה לי שזה יכול להיות יותר טעים מזה.

פאד תאי מעולה לפי WhiteWater

עם כמה התאמות והפרזות משלי.
ארבע עד שש מנות.

רכיבים:

300 גר' אטריות שעועית דקיקות (או אטריות אורז, אם אין ברירה)
שמן צמחי (אני אוהבת שמן שומשום למנות בווק)
8 שיני שום קצוצות (או יותר)
חזה עוף שלם (שתי אונות) – נקי מעור ועצמות, חתוך לפיסות בגודל 2על 2 ס"מ
(מי שרוצה כמויות לטופו ושרימפס במקום עוף – שתסתכל במתכון המקורי)
חצי כוס חומץ לבן (תפוחים/אורז)
רבע כוס רוטב דגים
2 כפות קטשופ (שככה יהיה לי טוב. מאוד תאי!)
רבע כוס סוכר
2 ביצים טרופות
2-3 כוסות של נבטי שעועית (מאש)
6 בצלים ירוקים קצוצים (לבן וירוק יחדיו)

רכיבי קישוט וגימור:

צנונית מוחמצת
בוטנים (קלופים) קלויים, רצוי שבורים
כוסברה קצוצה
שבבי פלפל צ'ילי
ליים חצוי

הכנה:

  • "בשלי" את אטריות השעועית (הרתיחי מים ושימי בתוכן את האטריות. אחרי 10 דק' סנני). אם אלו אטריות אורז אז הכיני לפי ההוראות על האריזה.
  • בווק גדול על אש חזקה טגני את השום הקצוץ בשמן לזמן קצר, עד שמזהיב.
  • הוסיפי את העוף וטגני תוך ערבוב עד שהוא עשוי לגמרי (הזמן תלוי בעוצמה. לכי על מקסימלית).
  • רוקני את תכולת הווק לקערת עבודה. הוסיפי מעט שמן לווק והכיני מקושקשת מהביצים הטרופות.* הוסיפי אותן לקערת העוף.
  • שימי בווק הריק את רכיבי הרוטב: חומץ, רוטב דגים, סוכר וקטשופ. הביאי לרתיחה.
    הוסיפי את האטריות המסוננות ושכשכי אותן ברוטב עד שהם אחד (שהוא הרבה).
  • הוסיפי לאטריות שבווק את העוף והחביתה וגם את הבצל הירוק ונבטי השעועית וערבבי היטב. המנה מוכנה.

הגשה:

שימי בקערה מנה נאה של אטריות, קשטי בכוסברה (ירוק!), צנונית מוחמצת (סגול!) ובוטנים (חסרי צבע משמעותי. אבל החביתה צהובה!). תני שפריץ של מיץ ליים מעל הכל ואם את בעניין של חריף אז בזקי שבבי צ'ילי לחיזוק.
טעים טעים.

הערות:
ניסיתי להכין גם עם אטריות האורז המומלצות במתכון (הלכתי על רחבות) וגם עם אטריות שעועית המומלצות על ידי. אטריות שעועית הן אטריות נהדרות, הן שקופות, הן מהירות הכנה, יש להן מרקם נעים ואין להן טעם עצמאי. הן שותות בצמא כל רוטב שמתקרב אליהן. אטריות אורז הן מגעילות ובאמת הרוטב הטעים הצליח איכשהו לכסות על הטעם שלהן אבל עם אטריות השעועית יצא הרבה יותר מוצלח.

בספר הם אומרים שהם מכינים כמות גדולה מראש ומחממים מנה כשנכנסת הזמנה, אבל עדיף שאנחנו נכין את כל הרכיבים ונכין את המנה רגע לפני ההגשה. אני נוטה להסכים שכדאי להכין רגע לפני ההגשה, בעיקר בגלל שאטריות השעועית הן עדינות ונקרעות לחתיכות בלתי חתיכות בערבוב יתר.
אין תמונה של המנה (אכלנו אותה) אבל הנה תמונה של אטריות שעועית, כפי שהן נראות על המדף:

האטריות הללו מגיעות בחבילות בכלמיני גדלים, כך גיליתי כשחיפשתי תמונה אצל החבר הברווז. זאת שאני מוצאת בסביבתי היא של 400 גר', 8 צרורות קטנים של חמישים גרם. זה מאוד מקל על חפינת כמות האטריות הרצויה (6 צרורות במקרה שלי).

אם אין בנמצא ווק גדול – אפשר להשתמש במחבת גדולה עם דופן או בסיר עם תחתית רחבה או בשילוב של סיר ומחבת, השני בשביל החלק הראשון והראשון בשביל החלק השני.

*הכנת החביתה בין העוף לאטריות היא הצעה לשיפור. במתכון המקורי (ובעוד מתכונים לפאדתאי שפגשתי במהלך השנים) החביתה מיטגנת בזמן שהאטריות מוסטות הצידה. אני חושבת שזה יכול להיעשות כשמכינות מנה אחת או שתיים, לא כמות גדולה כמו במתכון הזה. אצלי זה עשה אטריות דביקות ולא היה צהוב מלבב של מקושקשת. כשהכנתי את המקושקשת בין העוף לאטריות המרקם שלה היה הרבה יותר טוב ונחסך לי מאבק.

גמרתי לפנות את החזית משלג, כדאי שאלך לפנות את החזית משלג

$
0
0

(ציטוט אופייני, מפי כל צעיר וטוב לאת-שלג)

לפני השינה יובל ונטע אספו את כל הציוד הנדרש ושמו אותו בסלון, שיטמפרר. היתה להם תכנית לנסוע לעשות סקי היום בבוקר. התנדבתי להחליף את יובל בכיתה של נטע (הוא הבטיח לטקי המורה לבוא לעזור עם פרויקט מחקר אישי במדע) וכבר תכננתי איך אעשה סקי למרחקים בדרך לגן של טלי (או לחילופין אבקש מכריסטינה שתעשה לי טובה ותאסוף אותו).
כל הסופ"ש ירד שלג והתחזית דיברה על הרבה שלג כך שנשמע שיום אבקתי על ההר זה רעיון טוב.
בינתיים הרשויות הודיעו על אזהרת שלג ואזהרת מסע ברחבי הקוּטניז, כי הכבישים מתכסים בקצב מהיר מיכולת הפינוי של המפנות.

שבע בבוקר.
על המכונית שפונתה אתמול בלילה, ועל כל אזור החניה מול הבית שפונה אף הוא בצורה יסודית בליל אמש, יש 30 ס"מ של שלג טרי. בתיבת האימייל שלנו יש הודעה ממזכירת בית הספר שאין לימודים היום בגלל שהתנאים לא מאפשרים לתלמידים או למורים להגיע לבית הספר (רב הנוגעים בדבר לא גרים במרחק הליכה מבית הספר). לא רק בית הספר שלנו אלא כל המחוז כולו. גם המחוז השכן.
יוצא שנטע לא תפסיד לימודים בשביל ללכת לסקי שלה.
אבל אז עולה הספק.
אם הכבישים לא מאפשרים לתלמידים להגיע לבית הספר, איך יובל יגיע להר? הוא הרבה יותר רחוק.
ויש גם את העניין עם השרשראות.
כשהתנאים קשים במיוחד, דרך תלולה ובלתי מפונה למשל (מה שהם עשויים למצוא בעשרת הקילומטרים האחרונים שלהם בדרך לאתר הסקי) יש להרכיב שרשראות על הגלגלים כדי להימנע מהתקעויות במקום או החלקות חסרות שליטה הצידה. יש לנו שרשראות שקנינו לפני כמה שנים ואתמול יובל ניסה להרכיב אותן, כשהיה צריך להגיע לדוג'ו (שזה כמו לנסוע לאתר הסקי רק יותר צר ויותר קצר). כשהוא ניסה להרכיב אותן הוא גילה שהן לא עולות על הגלגלים הנוכחיים. וואלה! כשהחלפנו אוטו עברנו לגלגלים גדולים יותר!
אז אין לו שרשראות.
אבל הוא יכול לעבור בנלסון ולהצטייד. זה לא מה שיעצור אותו.
הוא מחליט לקבל חוות דעת מומחית. הוא קורא לאור כדי לעדכן אותה שאין לה בית ספר היום ואז שואל אותה אם כדאי לו לנוסע לעשות סקי היום.
היא אפילו לא עוצרת כדי לחשוב ומיד פולטת: "ולחכות בתור 20 דק' לפני כל סיבוב? לא רעיון טוב."
(בדיעבד מסתבר שהיא טעתה. זה היה 45 דק').

יובל מוותר על הנסיעה מכל הסיבות הנכונות וחוזר למיטה.
אחרי שהוא יוצא ממנה הוא נותן את בידיהן של כל אחת מבנותיו הגדולות ויוצא איתן לפינוי שלג משולש.

סרגל על גג המכונית, להמחשה

כבכול שנה, תמונה של המכונית של ברברה-אן, השכנה ממול.

במהלך החפירות הנמרצות התגלתה סיינה

מעלה הרחוב שלנו. יש שם בתים איפושהו מתחת לכל השלג

יותר משעה זה לוקח להן. הן מפנות את האוטו משלג ומפנות לאוטו דרך החוצה, כדי שאוכל לקחת את טל לגן. כן, הגנון עובד כרגיל (לתחושתי הכל זמני. מתישהו השלג הכבד יפיל איזה עץ על כבל חשמלי, תהיה הפסקת חשמל וטל יחזור הביתה. אנחנו חיות פה על זמן שאול).

בשלב הזה של היום הכבישים בסלוקן מפונים ברמה מסוימת (רמה המאפשרת נסיעה) אבל עוד לא גמרו לפנות הכל ועוד לא פיזרו עפר (לאחיזה טובה). המשמעות היא שהכל מאוד מאוד לבן. לבן שמחליק את הקמטים ומעלים את הפרטים. מזל שאני מכירה היטב את הדרך.

יורדת במורד המיקום המשוער של הרחוב. הכל לבן על לבן

מישהי העשויה ללא חת חפרה את הדרך לגן. ברכות על ראשה.

השלג בחצר הוא בגובה של טל

מתפשט בזריזות ממעילו ורץ לענייניו

טל אומר לתמרה הגננת: נראה לי שהיום אנחנו לא יוצאים החוצה (מבחינתו – אפשר להישאר בבית עד האביב). תמרה מגיבה: נחפור את דרכנו החוצה.

אני מסתכלת על אתר החפירות המיועד בדרך לאוטו. מדובר בהרבה עבודה…

המגלשה קבורה בשלג עד חצי הגובה

בית הגמדים בקצה הרחוק של החצר

בינתיים בבית העבודות על חשיפת החניה וסביבותיה נמשכות במרץ, על ידי יובל. הילדות גלשו לענייניהן. נטע מנסה להחליק על השטיחון המשוגע שלה במורד הרחוב (הוא מספיק משופע בשביל שמכוניות לא יצליחו לטפס למעלה אבל לא מספיק בשביל שנטע תחליק על הבטן למטה).
אור בוחרת בערימת השלג שהתגבהה מול הבית.

כן, ככה היא מתגלגלת בשלג, הילדה שלי. בלי ביגוד שלג, כך שהכל נדבק אליה, ולא סתם בגדים היא לובשת אלא בגדים המכילים כותנה. בקיצור, משוגעת לגמרי.

אני עוזבת את המתגוללות בלבן והולכת להאכיל את החיות.
אני לא מתלבשת כמו שצריך לאירוע הזה (מכנסי שלג הייתי צריכה ללבוש) ואיך שאני דורכת בשלג הטרי והוא עובר לי את הברך – אני זוכה לשלג על המכנסיים (טייץ מכותנה. מה חשבתי לי) ובתוך המגפיים.
זה מתחיל כשלג ונגמר רטוב. (עד הברכיים זה מגיע לי רק בגלל שאני הולכת בדרכים כבושות. מאוחר יותר אתלבש כמו שצריך ואלך עם אור לפנות את גג הלול לפני שיתמוטט ממטר של שלג שיש עליו ודורכת במקומות בהם לא דרכתי כבר הרבה מאוד שבועות. עד התחת הגיע לי השלג. אבל לא היה לי קר ולא רוטב).

באחד הלולים התרנגולות מתבצרות ובשני הן נצורות – השלג חסם את הכניסה.

לא, למה שאני אצא מפה?

אני אסביר מה רואות פה: לול תרנגולות

אחרי שאני מאתרת את האת שנקבר בשלג אני מפנה להן והברווזים יוצאים ראשונים, מפנים דרך בשלג כאילו כלום. חמודים כאלה!

ברווז מציץ

הנה הם יוצאים

"אני מציעה שתלך לכיוון ההוא"

תרנגולות אוכלות נבטים (כי אני משקיענית)


הנה הם באים, הברווזים הגנגסטרים (אף אחד לא יגיד שאין לי את הברווזים שלנו מסודרים בשורה…)

כן, הם טובלים את הראש במים בקור הזה, הברווזים. שמישהו יגיד להם שהם יכולים לחטוף מזה דלקת ריאות!

ארנבונים אוכלים עשב חיטה. כי אנחנו בקוטניז, דאאא

גמרתי את סיבוב ההאכלה. הולכת לייבש את הטייץ שלי. בינתיים אור ממשיכה בפועלה המבורך ומפנה עבור יובל את הדרך למשרד ("כדאי שאזדרז, שאספיק לעבוד קצת לפני שנופל לי החשמל")

קשת רצתה לשחק בחוץ. חשבה – אלך להתנדנד בנדנדות. לא הצליח לה, הנדנדות קבורות בשלג. גם קשת קבורה בשלג.

אחרי שנחו קצת, השלג קרא להן שוב.

אור, לאן את הולכת, את לא לבושה

אור? מה קורה?

לאאא! יא מצ'וגעת!

(נראה לי שקר לה)

נטע לא נשארה מאחור.

מזנקת

איפה נטע?

נראה לי שקר גם לה

ואם זה לא מרשים מספיק, אז אחרי שהתחממה קצת, היא חזרה לצלול לתוך השלג, הפעם בבגד ים.

ומה קורה בעולם הרחב בזמן שאנחנו פה צוללות?
נלסון נהנית ממזג אויר דומה לזה שלנו, אך היא בעלת רחובות תלולים ואפס מקום בשביל לפנות אליו את השלג. ביום שאחרי (בו לא ירד שלג) הרחובות היו מפונים, זאת אומרת שהיתה עליהם שכבה של שלג רק בעובי 15 ס"מ וחלקים מהרחוב הראשי היו חסומים כי גרפו אליהם את כל השלג ופינו אותו משם טיפין טיפין בעזרת משאית.
ברחובות העולים והיורדים מכוניות אלתרו מיני נסיעות ותנועות וכיווני החלקה שונים. אני בטחה שהיה דיסקו.
ביום הזה עצמו, כך זה נראה שם:

אני אומרת – לפחות לא היה שם תור!

Viewing all 349 articles
Browse latest View live